Udruženja naftaša
0

Poskupljuje gorivo u FBiH

Piše: A. K.
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Prema informacijama kojima raspolažemo u Udruženju prometnika naftnih derivata FBiH došlo je do povećanja rafinerijskih cijena naftnih derivata.

Ovo povećanje rafinerijskih cijena je uzrokovano povećanjem vrijednosti barela,na svjetskom tržištu koje je intenzivno u posljednjim danima. Kretanje rafinerijskih cijena je uzrokovalo povećanje cijena naftnih derivata i u svim zemljama okruženja.

S tim u vezi, definitivno su stvoreni uslovi za povećanje cijena u maloprodaji na tržištu Federacije BiH.

Za očekivati je da će doći do povećanja u iznosima i to EURO 5 za tri feninga, EURO 4 za četiri feninga, BMB 95 za četiri feninga, BMB 98 za tri feninga i lož ulje za tri feninga.

Korekcija cijena se očekuje u narednim danima na benzinskim pumpnim stanicama što praktično znači da se maloprodajne cijene koriguju nakon što Federalno ministarstvo trgovine ovjeri zahtjev distributera za povećanje cijena.

"Važno je napomenuti da prometnici naftnim derivatima u FBiH nastoje da što manje povećavaju cijene, često puta i na uštrub vlastitog poslovanja zbog generalno teškog stanja, ekonomske krize, tako da s pravom možemo reći da imaju razumijevanje za situaciju u kojoj se građani nalaze. Ali bez obzira na sve, činjenica je da uslova za poskupljenje ima jer je posljednjih šest, odnosno sedam sedmica došlo do povećanja cijena kako na svjetskom tržištu sirove nafte, tako i rafinerijskih cijena, a prognoze su da će se taj trend nastaviti", rekla je za naš portal Amela Kečo, sekretar Udruženja prometnika naftnim derivatima FBiH.