Uprkos globalnoj krizi
0

U jugoistočnoj Evropi bankarski sistemi stabilni

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Uprkos globalnim finansijskim poremećajima, bankarski sistem svake zemlje u jugoistočnoj Evropi ostao je stabilan i dobro kapitalizovan - zaključili su danas u Rumuniji predstavnici centralnih banaka zemalja ovog regiona.

U Rumuniji je, na poziv guvernera rumunske Narodne banke Mugura Isareskua, održan sastanak guvernera i predstavnika centralnih banaka Albanije, Bugarske, BiH, Kipra, Grčke, Makedonije, Crne Gore, te direktora tijela zaduženih za bankarsku superviziju u BiH.

Riječ je o četvrtom sastanku u okviru multilateralnog Memoranduma o razumijevanju koji je dogovoren na sastanku u Atini u julu 2007. godine, s ciljem daljeg unapređenja saradnje u oblasti bankarske supervizije u jugoistočnoj Evropi i očuvanja finansijske stabilnosti u regionu, navodi se u saopštenju Narodne banke Rumunije koje je medijima dostavila Centralna banka BiH.

U toku sastanka, razgovori su bili fokusirani na nedavna makroekonomska i finansijska kretanja na tržištu, uslove i prognoze banaka, kao i promjene regulatornih okvira u regionu.

Učesnici su, takođe, istakli važnost saradnje i koordinacije centralnih banaka i tijela za superviziju u regionu kako bi se ograničile direktne i indirektne posljedice globalnih finansijskih poremećaja, obnovilo povjerenje i osigurao nastavak finansijske stabilnosti.

Sastanak je bio dobra prilika za jačanje podrške zemalja članica EU unutar regiona u razmjeni dragocjenih iskustava sa zemljama kandidatima EU i zemljama potencijalnim kandidatima EU u oblasti supervizije.

Učesnici su istakli ključnu ulogu nedavno osnovanih kolegijuma supervizora, koji rade u okviru CEBS smjernica, u procjeni i radu na rizicima s kojima se suočavaju prekogranične bankarske grupacije, kao i u promociji stalne platforme za efikasniju superviziju.

Ta platforma će olakšati zajedničku procjenu kapitalnih potreba svih institucija koje djeluju u regionu, uzimajući u obzir njihove profile rizika i zaštitu interesa zemalja domaćina i zemalja iz kojih dolaze banke-majke.

Dogovoreno je da naredni sastanak guvernera jugoistočne Evrope bude održan na Kipru iduće godine.