{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Guverner Kozarić razgovarao sa delegacijom MMF-a

F
12.5.2010. u 17:56
0
0
Guverner Kozarić razgovarao sa delegacijom MMF-a
0
Guverner Kozarić razgovarao sa delegacijom MMF-a
Kemal Kozarić
Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) dr Kemal Kozarić, direktori entitetskih agencija za bankarstvo i Agencije za osiguranje depozita BiH razgovarali danas u Sarajevu sa Misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koju je predvodio šef Misije Costas Christou.
U razgovoru o stanju u bankarskom sektoru, guverner Kozarić i predstavnici bankarskih institucija istakli su likvidnost banaka u BiH kao pozitivnu stranu bankarskog sektora.

Istovremeno, ukazali su i na potencijalne izazove koje se odnose, prije svega, na kapitaliziranost banaka i na kreditni rizik, odnosno na povećan broj kredita koji se ne otplaćuju. Istaknuto je da će, ukoliko dođe do ekonomskog oporavka u ovoj godini, to dovesti i do stabilizacije, a potom i do smanjenja nekvalitetnih kredita.

Predstavnici MMF-a su se interesovali i za preliminarne rezultate stres testova koji su urađeni za komercijalne banke u BiH. Supervizorima je preporučeno da pojačano nadgledaju adekvatnost kapitala komercijalnih banaka, a u skladu sa zakonskim odredbama.

Zvaničnici MMF-a također su informisani i o posljednjoj odluci Upravnog odbora Agencije za osiguranje depozita BiH o podizanju nivoa osiguranog depozita sa 20.000 KM na 35.000 KM, te da će se dalji postupak povećanja osiguranja depozita odvijati postepeno.

Zajednički je ocijenjeno da su CBBiH i entitetske agencije za bankarstvo, poduzimanjem mjera, adekvatno reagovali kako bi sačuvali stabilnost bankarskog sektora, te naglašeno da će nastaviti djelovati na dobrobit svih, saopćila je Služba za odnose sa javnošću CBBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: