"Arhimed"
0

U Italiji sagrađena solarna elektrana

FENA
Talijanska energetska kompanija ENEL podigla je prošle godine na istočnoj obali Sicilije veliku solarnu elektranu koja je u stanju ne samo da neposredno koristi već i da akumulira prikupljenu energiju.

Elektrana nosi ime čuvenog antičkog grčkog filozofa Arhimeda, porijeklom sa Sicilije, koji je po legendi u obližnjem gradu Sirakuzi primijenio uglačane metalne štitove vojnika kako bi zapalio rimske ratne brodove.

U elektrani Arhimed parabolična zrcala prate kretanje sunca fokusirajući toplinu na čelične cijevi kroz koje protječe specijalna tečna so kao odličan prijenosnik topline. Fabricio Morelli je glavni inženjer elektrane Arhimed, izvještava VoA.

"Princip akumuliranja energije je koncentriranje energije sunca na prijemne cijevi. Drugim riječima, sva energija prikupljena ovim paraboličnim ogledalima prenosi se na cijevi kojima teče so", kaže Morelli.

Tečna so zagrijana do 550 Celzijevih stepeni provodi se u velike rezervoare gdje proizvodi paru za okretanje turbine u elektrani. Novost je u tome što su ovi spremnici u stanju da akumuliraju toplinu prikupljenu preko dana, tako da elektrana neko vrijeme može raditi i bez sunca.

Mješavina od 60 posto natrijeva nitrata i 40 posto kalijeva nitrata jeftin je i siguran medij za akumuliranje topline, kaže inženjer Morelli, dodajući da bi testiranje njene primjene u ovako velikom postrojenju moglo imati značajne posljedice po tehnologiju solarnih elektrana.

"Glavni cilj ovog postrojenja je prikupljanje znanja i provjeravanje tehnologije tekućih soli u industrijskim razmjerima", kaže Morelli.

Ogledala ukupne površine oko 30 hiljada kvadratnih metara koncentriraju sunčevu energiju na oko 5400 metara cijevi. Solarna elektrana doprinosi susjednoj elektrani na plin oko 5 megavata struje, odnosno oko 10 miliona kilovatsati energije godišnje. Kompanija ENEL kaže da bi čak i ovakve, relativno male elektrane mogle opskrbljivati jeftinom strujom domaćinstva u zemljama sjeverne Afrike.

Zamjenik generalnog direktora kompanije ENEL Ingmar Wilhelm kaže da je projekt Arhimed dio šire evropske inicijative zvane Desertec, koja se prostire na četiri kontinenta. Njen cilj je pronalaženje načina za najefikasnije korištenje najvažnijeg energetskog potencijala svjetskih pustinja - energije sunca.

"Desertec je ideja sa dva glavna elementa. Prvi je uvođenje obnovljivih izvora - solarnih zrcala, solarnih ćelija i elektrana na vjetar - posebno u afričke zemlje. Drugi element je korištenje te energije za djelomično zadovoljavanje potreba u Evropi", kaže Wilhelm.

U okviru inicijative Desertec do 2050. godine trebalo bi biti položeno nekoliko visokonaponskih podmorskih kablova između Evrope i Sjeverne Afrike. Na taj način, ogroman prirodni izvor čiste energije iz toga područja mogao bi pridonijeti smanjenju zagađivanja koje proizvode mnoge termoelektrane u Evropi.