{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Goraždu počinju "Dani jabuke“

F
FENA
13.10.2011. u 08:49
0
0
U Goraždu počinju "Dani jabuke“
0
U Goraždu počinju "Dani jabuke“
Goražde
U organizaciji Udruženja "Dani jabuke“ Bosanskopodrinjskog kantona (BPK), danas u Goraždu počinje tradicionalna privredno-kulturna manifestacija sajamskog karaktera "Dani jabuke“.
I ove godine sajam će okupiti izlagače s područja BiH, Hrvatske, Srbije, a učešće potvrdili su i predstavnici kompanija iz Jordana.

Kako je Feni kazao predsjednik Udruženja "Dani jabuke“ Mirsad Hubanić, cilj manifestacije je vratiti Goraždu imidž voćarskog kraja, razvoj ruralnog područja te povećanje konkurentnosti na tržištu.

"Proizvodnja, pakovanje i plasman prerađevina na bazi voća i povrća u okviru poljoprivrednog obrta na ovom području povećan je za najmanje deset puta u odnosu na prvu manifestaciju, čime je ispunjen jedan od njenih osnovnih ciljeva“, kazao je Hubanić.

"Tokom proteklih osam godina razvoja sajma, BPK je bio poligon za naučnoistraživačke aktivnosti u oblasti voćarstva a rezultate tih aktivnosti predstavit će na ovogodišnjoj manifestaciji Poljoprivredno-prehrambeni fakultet iz Sarajeva“, kazao je predsjednik Udruženja "Dani jabuke“.

Osim izložbenog prostora u okviru trodnevnog sajma planiran je i niz drugih sadržaja.

Tako je danas na Bijelim vodama u općini Pale-Prača, a u organizaciji USAID Farma Projecta počeo i trodnevni seminar „Revizije u zadružnom sektoru BiH".

U okviru sajma bit će održan kviz znanja za poljoprivredne škole FBiH, planirani su i brojni okrugli stolovi te predavanja stručnjaka s Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta iz Sarajeva. Predviđen je i sastanak Zadružnog saveza FBiH.

Novina su susreti razvojnih međunarodnih organizacija (USAID Farma Project, TIKA, IFAD, UNDP, Češka razvojna agencija) s nosiocima razvoja poljoprivrede te predstavnicima lokalnih zajednica i ministarstva privrede, kao i susreti članova Odbora za poljoprivredu Doma naroda Parlamenta FBiH s nosiocima poljoprivrednog razvoja.

I ove godine u okviru sajma bit će dodijeljene nagrade i priznanja za najuspješnije proizvođače.

Otvaranje sajma "Dani jabuke“, koji će trajati od 13. do 15.oktobra, planirano je sutra na platou Gradske dvorane "Mirsad Hurić“.

Prvi voćni rasadnik u BiH formiran je upravo u Goraždu 1910. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: