biznis
0

Dani meda i ljekovitog bilja "Živjeti s prirodom - Goražde 2011.“

FENA
Goražde
Goražde
U organizaciji Udruženja medonosnog, aromatičnog i ljekovitog bilja "Facelija" danas je u Goraždu otvorena peta manifestacija Dani meda i ljekovitog bilja "Živjeti s prirodom - Goražde 2011.“ Manifestacija je okupila 25 izlagača iz svih krajeva BiH, Srbije, Crne Gore i Vojvodine koji su izložili razne vrste meda i drugih pčelinjih proizvoda i ljekobilja.

"Cilj manifestacije je skrenuti pažnju na sve mogućnosti i potencijale koje u ovom segmentu nudi BiH a samim tim i BPK Goražde, zatim razvoj uzgoja i razvoj pčelarstva te edukacija građana i samih pčelara, ali i podrška akciji „Kupujmo domaće“. Želimo podstaći i vlast na donošenje zakonskih propisa iz ove oblasti“, kazao je Feni predsjednik Udruženja "Facelija" Goražde Rehad Deljo.

Osim izložbeno-prodajnog sajma u okviru ovogodišnje manifestacije bit će održana prezentacija dostignuća u pčelarstvu, ali i razvoja lokalne i regionalne poljoprivrede. Predviđena je i prezentacija turističkih filmova, knjiga o pčelarstvu, edukacije te program „Čaj za sve“ u okviru kojeg posjetioci sajma mogu degustirati proizvode.

Zanimljivo predavanje danas je održao i prof. doktor Nezir Tanović, predsjednik Saveza uzgajivača ljekobilja Federacije BiH, koji je upozorio na činjenicu da je agrar danas veoma zapostavljen.

“Agrar je doživio jedno rasulo i samo dno, tako da mi danas nismo konkuretni na tržištu”, rekao je Tanović.

Dane meda i ljekovitog bilja u Goraždu svečano je otvorio načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović a ovogodišnju manifestaciju osim Općine Goražde, Vlade BPK-a i Obrtničke komore BPK podržala su i federalna ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva te poduzetništva i obrta.