biznis
6

U Goraždu počeli deseti Dani meda i ljekovitog bilja "Živjeti s prirodom"

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Dvedesetak pčelara i proizvođača meda iz BiH i Srbije izložili su svoje proizvode na platou goraždanskog Centra za kulturu u okviru manifestacije "Dani meda i ljekovitog bilja" koju tradicionalno u gradu na Drini organizira Udruženje uzgajivača medonosnog, aromatičnog i ljekovitog bilja "Facelija".

Posjetioci sajma imaju priliku obići prodajne štandove na kojima su izloženi med i proizvodi od meda, te razne vrste ljekovitog bilja. S obzirom da sajam ima i takmičarski karakter, ove godine bit će realizovano i prvo javno ocjenjivanje kvaliteta meda.

Deseti, jubilarni mini sajam meda svečano je otvorila Samira Drakovac, pomoćnica načelnika Općine Goražde naglašavajući važnost održavanja ovakvih sajmova i podrške proizvođačima meda iza kojih je prilično teška godina.

"Naša je želja, da uprkos teškoćama koje je donijela sa sobom ova godina, Dani meda sačuvaju karakter privredne, turističke i kulturne manifestacije koja na najbolji način čuva tradiciju uzgoja meda i ljekovitog bilja i skreće pažnju na sve probleme koji postoje u ovoj oblasti. Sveukupni cilj našeg projekta je da uz okupljanje proizvođača i uzgajivača iz više zemalja u Goraždu, razvijamo održive mahanizme promocije i podrške održivosti tradicionalnih proizvoda u ruralnim područjima u cilju jačanja ekonomske neovisnosti", istakao je Rehad Deljo, predsjednik Udruženja "Facelija" i osnivač manifestacije.

Sajam meda traje dva dana, a za to vrijeme planiran je veliki broj predavanja i edukacija za uzgajivače ljekovitog bilja i pčelare, na kojima će domaći stručnjaci govoriti o važnim aspektima ove oblasti poljoprivrede.

Cilj manifestacije koja je međunarodnog karaktera je okupiti što više izlagača na sajmu meda kako bi u perspektivi ova manifestacija trajala duže.

Tradicionalno na sajmu meda u Goraždu prisjete se i publiciste, novinara i pčelara Nijaza Abadžića koji je dao ogroman doprinos kada je u pitanju pčelarstvo, a koji je poznat po emisijama "Zelena panorama"i "Živjeti s prirodom".

Na svečanom otvaranju sajma učestvovale su i profesorice OMŠ "Avdo Smailović" Medina Turković, Ajla Balić i Emina Tirić koje su za posjetioce sajma izvele nekoliko kompozicija.