Litar prosječno 2,31 KM
366

U FBiH gorivo poskupjelo za pet feninga, vozači nezadovoljni

Piše: M. A.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Cijene goriva na benzinskim pumpama širom FBiH od sredine aprila povećane su za pet feninga po litru, potvrđeno je za Klix.ba iz Federalnog ministarstva trgovine.

"U odnosu na 31. mart cijene naftnih derivata su porasle za pet feninga po litru. Trenutna prosječna cijena u FBiH, kada je riječ o dizelu, iznosi 2,31 KM, dok je cijena benzina 2,26 KM. Ovdje se radi o BMB 95 gorivu", navedeno je iz Federalnog ministarstva trgovine.

Također, naveli su kako trenutno barel nafte na tržištu košta 74 dolara te su istakli kako nije moguće predvidjeti hoće li u skorijoj budućnosti doći do dodatnog povećanja ili snižavanja cijena naftnih derivata.

Isto tako, iz Federalnog ministarstva trgovine kazali su kako razvijaju eOPC projekt kojim nastoje potaknuti tržišnu utakmicu u vezi s maloprodajom naftnih derivata kako bi zaštitili potrošače i olakšali rad kontrolnim organima.

Pojašnjavaju da se eOPC sastoji iz dva dijela. Prvi podrazumijeva da benzinske pumpe nadležnom ministarstvu prijavljuju cijene putem posebno izrađene aplikacije, a drugi se odnosi na posebnu mobilnu aplikaciju putem koje će svi građani imati uvid u cijene naftnih derivata na benzinskim pumpama i njihove eventualne promjene.