Primjer pozitivnog poslovanja
0

U Fabrici za pocinčavanje Potočari i trinaesta plata

FENA
Fabrika za pocinčavanje Potočari kod Srebrenice najuspješnije je preduzeće u ovoj općini, ali i u Republici Srpskoj u oblasti metalurgije i obrade metala.

Za izuzetne poslovne rezultate ova fabrika dobitnik je dvije plakete Privredne komore Republike Srpske.

Radnici su izuzetno zadovoljni jer skoro redovno prime i 13. platu.

Fabrika za pocinčavanje osnovana je 1968. godine u okviru Energoinvesta. 1992. godine prestala je da radi, a nakon privatizacije od 2003. godine proizvodnja se konstantno povećava. Obavljaju se poslovi za klijente iz BiH, ali i više zemalja svijeta.

"Širok je dijapazon proizvoda kojima je potrebna anti-korozivna zaštita počev od putne ograde, dalekovodne konstrukcije do industrijskih ograda. Uglavnom naše usluge posredno završavaju na tržištu cijelog svijeta od Amerike, Kanade, Engleske, Italije, Njemačke, Austrije do istočnog tržišta i Kazahstana čak", izjavio je Neđo Trninić, direktor Fabrike za pocinčavanje "AD Potočari" Srebrenica.

Zaposleni, ipak, svake godine nadmaše prijeratnu proizvodnju. Plate su iznad prosjeka, a radnici zadovoljni.

"U ovoj firmi situacija je poslije remonta i privatizacije izuzetno dobra. Može i bolje i mi to očekujemo. Primanja su redovna, svakog desetog primaju se topli obroci, trinaesta plata, regresi, omogućena nam je nabavka zimnice, drva, sve ide redovno", kazao je zaposlenik Savo Gvozdenović.

U Pocinkaoni u Potočarima zaposleno je 60 radnika, što je četiri puta manje nego prije rata. Za proširenje proizvodnje i realizaciju sve više novih projekata, predviđeno je zapošljavanje novih radnika.

"Zahvaljujući novim poslovima koje smo imali u septembru, primili smo novih osam radnika, a kad dođe do potpune realizacije projekta, nadamo se zaposliti još četiri radnika", kazao je direktor Trninić.

I ove godine radnicima će biti isplaćena i trinaesta plata. Ovo je rezultat dobrog poslovanja i sve većeg prodora na šire tržište, što se postiže brzim i kvalitetnim uslugama.