Potočari kod Srebrenice
0

Fabrika za pocinčavanje ove godine planira rekordnu proizvodnju

SRNA
Fabrika za pocinčavanje iz Potočara kod Srebrenice, koju je Privredna komora Republike Srpske već treći put u posljednje četiri godine uvrstila među tri najuspješnija proizvodna preduzeća, planira da ove godine ostvari rekordnu proizvodnju.

"U prvom kvartalu prošle godine pocinčano je 740 tona različitih metalnih konstrukcija, a u prvom kvartalu ove godine čak 1251 tona. Znači da smo povećali fizički obim proizvodnje za 69 posto i planiramo da dostignemo i po mogućnosti prebacimo obim proizvodnje iz 2008, koja je bila najsupsješnija godina, što bi nam garantovalo veoma dobar poslovni rezultat", rekao je Srni Neđo Trninić, direktor fabrike koja zapošljava 53 radnika.

Trninić je izrazio uvjerenje da će obezbijeđena stalna uposlenost kapaciteta, rad u tri smjene i ugovoreni poslovi omogućiti i rekordnu godišnju proizvodnju.

Prema njegovim riječima, osvojene nagrade su potvrda konstantnog uspješnog rada u posljednjih osam godina od kada je obnovljen rad fabrike, koja je pretrpjela velika ratna razaranja i 11 godina nije radila.

"Uspjeh je značajniji kada se ima u vidu da se ovo malo preduzeće po uspješnosti poslovanja svrstalo u red sa najvećim kompanijama u Republici Srpskoj", rekao je Trninić, podsjetivši da je u izboru Poslovnih novina BiH, ova fabrika zauzela 41. mjesto na listi stotinu najuspješnijih preduzeća u BiH, na kojoj su se našle i banke, operateri mobilne telefonije, trgovački lanci, energetske i druge firme.

Fabrika za pocinčavanje bila je među tri najbolja proizvodna preduzeća u Srpskoj 2007, 2008. i 2010. godine, dok je zbog negativnog uticaja svjetske ekonomske krize nešto slabije rezultate imala 2009.godine.

"Najuspješnija je bila 2008. godina, dok smo 2010. prevazišli krizu, ali nismo dostigli nivo proizvodnje iz 2008, tako da nismo u potpunosti zadovoljni iako smo dobili nagradu", rekao je Trninić. 
Ističući da je uspjeh fabrike rezultat kvalitetnog rada i poštovanja ugovorenih rokova isporuke, Trninić je ukazao i na problem koji imaju sa naplatom potraživanja, zbog čega u posljednje vrijeme izbjegavaju ugovaranje poslova sa nekim firmama zbog nesigurnosti naplate.

"Libija nam je dužna 170.000 evra, imamo potraživanja od oko dva miliona maraka za robu koju smo isporučili za radove na autoputu Bosanska Gradiška - Banja Luka, dok 700.000 KM od više naručilaca potražujemo sudskim putem", istakao je Trninić.

Uprkos konkurenciji i velikim nenaplaćenim potraživanjima od oko tri miliona KM, ova fabrika redovno isplaćuje plate, topli obrok, regres i zimnicu zaposlenima, a isplaćena je i trinaesta plate u protekle tri godine te izmirene sve zakonske obaveze.

Trninić je naglasio da je zbog krize u Libiji i na Bliskom istoku povećana konkurencija za dobijanje poslova, jer su neke fabrike za pocinčavanje iz regiona ostale bez posla na tim tržištima i sada nastoje da osvoje druga tržišta.

Fabrika za pocinčavanje Srebrenica u prošloj godini ostvarila je dobit od 600.000 KM, što je oko 10 posto ukupnog prihoda.

Pored investiranja u modernizaciju proizvodnje, ova fabrika pomaže sportskim klubovima, školama, kulturnim ustanovama za organizovanje kulturnih i sportskih manifestacija, kao i obnovu vjerskih objekata u ovom kraju.