biznis
113

U Bihaću otvoren pogon za proizvodnju građevinske armature, posao dobilo 15 radnika

Piše: M. Ć.
(Foto: Klix.ba)
U krugu nekadašnje firme Šipad Bina u Bihaću danas je svečano otvoren pogon za proizvodnju građevinske armature firme Gradnja konstruktor d.o.o., a tom prilikom posao je dobilo 15 radnika.

Danas otvoreni pogoni su prvi takve vrste na području Unsko-sanskog kantona, a u Bosni i Hercegovini postoje još samo dva. Građevinsku armaturu koju je nekad proizvodila bihaćka Željezara danas radi firma Gradnja konstrukt.

"U opremanje i pokretanje pogona uloženo je nešto više od 300.000 KM, a za početak je uposleno 15 radnika. Šansa za proširenje tržišta je ispred naše firme“, kazao je direktor Hakija Abdić.

Kapacitet pogona za proizvodnju građevinske armature iznosi 5.000 tona, a u prvoj fazi radit će se 1.000 tona armature koja će se proizvoditi putem najsavremenijih mašina.

Gradonačelnik Bihaća Emdžad Galijašević, koji je na današnjem otvaranju pogona presjekao svečanu vrpcu, istakao je da je mini fabrika ove vrste odavno bila potrebna gradu Bihaću, koji je, prema njegovim riječima, nekoliko godina unazad bio pravo gradilište.

"Najbitnije od svega jeste da se ovdje pokreće jedan proizvodni pogon. Dakle, tu će se nešto proizvoditi. Ja bih se zahvalio gospodinu Abdiću što je imao hrabrosti da uđe u jedan ovakav projekat i zaposli 15 ljudi sa biroa. Danas je velika stvar ko zaposli jednog čovjeka, a kamoli 15 ljudi. Hvala i Razvojnoj banci FBiH koja je prepoznala vrijednost i finansirala ovaj projekat“, kazao je Galijašević.

Danas je istaknuto i da se firma Gradnja konstrukt bavi stvaranjem nove vrijednosti, stoga se, ukoliko posao bude išao, otvaraju mogućnost i za nova upošljavanja.