Centralna banka BiH
0

U BiH u opticaju više od 1,7 miliona kartica

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U BiH ima više od 1,7 miliona kartica koje se koriste u platnom prometu, što je zavidan broj u odnosu na broj stanovnika, ali se više od 50 posto kartica koriste za podizanje gotovine sa bankomata, rekao je danas u Sarajevu guverner Centralne banke u BiH Kemal Kozarić.

Uoči održavanja okruglog stola pod nazivom "Finansijske mogućnosti klijenata - elektronska plaćanja i finansijske usluge" Kozarić je istakao da je godišnji prosjek korištenja kartice 2.700 KM, što je dosta nizak nivo, te da je potrebno afirmisati taj način bezgotovinskog plaćanja.

"Centralna banka ima svoj interes u tome, jer je trenutno u BiH u opticaju 2,45 milijardi KM keša, a imamo porast falsifikovanih novčanica", pojasnio je Kozarić.

Prema njegovim riječima, bezgotovinsko plaćanje nosi i rizike, a komercijalne banke moraju biti transparentnije, klijentima prikazati efektivne troškove, te im pokazati sve mogućnosti korištenja kartica.

Kozarić je naglasio da nema dileme da je bezgotovinsko plaćanje prednost, jer postoji niz problema u korišćenju gotovog novca, kao što su pljačke, ali da je standard u BiH takav da se ne može očekivati da se kartice koriste kao u zapadnim zemljama.

Guverner Centralne banke je rekao da bezgotovinsko plaćanje mogu povećati samo komercijalne banke svojom transparentnošću, nižim troškovima i novim uslugama.

Generalni menadžer VIZA CEMEA za poslovni razvoj za države jugoistočne Evrope i zajednice nezavisnih država Žan-Mark Tonti rekao je da s obzirom da je VIZA vodeća kompanija za elektronsko bankarstvo, ona pokušava ohrabriti ljude da koriste bezgotovinsko plaćanje i da pruži informacije svojim lijentima.
Komentarišući visoke kamate na korištenje kartica u BiH, Tonti je rekao da VIZA upravlja svojim brendom, ona ne izdaje katrice, niti naplaćuje proviziju i kamate korisnicima kartica, već to rade banke koje izdaju kartice.

Okrugli sto pod nazivom "Finansijske mogućnosti klijenata - elektronska plaćanja i finansijske usluge" organizovala je VIZA, u saraddnji sa Centralnom bankom BiH.