{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U BiH u julu inflacija 0,7 posto

F
20.8.2009. u 12:46
0
0
U BiH u julu inflacija 0,7 posto
0
U BiH u julu inflacija 0,7 posto
Cijene proizvoda i usluga, koje se koriste za ličnu potrošnju u Bosni i Hercegovini mjerene indeksom potrošačkih cijena, u julu 2009. u odnosu na prethodni mjesec više su u prosjeku za 0,7 posto.
Direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović danas je na pres-konferenciji u Sarajevu kazao da je u julu u odnosu na juni ove godine došlo do povećanja cijena u odjeljcima alkoholna pića i duhan 16,8 posto, te prijevoz 3,2 posto. Povećanje cijena najvećim dijelom uzrokovana su uvođenjem akciza na duhanske proizvode i gorivo.

Prosječan pad cijena u julu u odnosu na prethodni mjesec zabilježen je u odjeljcima hrana i bezalkoholna pića 1,1 posto, pri čemu su cijene hrane opale za 1,6, a cijene bezalkoholnih pića porasle za 0,7 posto.

Prosječan pad cijena u tom razdoblju su zabilježili i odjeljci stanovanje, voda, električna energija, plin i drugi energenti 0,3 posto, odjeća i obuća, namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće te ostala dobra i usluge za 0,1 posto.

Na godišnjem nivou u julu ove godine u odnosu na isti mjesec lani zabilježen je pad prosječnog nivoa cijena od 1,2 posto.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: