Nove akcize
0

U BiH od nove godine skuplje cigarete

FENA
Od početka 2011. godine posebna akciza na cigarete povećava se s 0,30 na 0,45 KM po kutiji, a minimalna akciza iznost će 1,08 KM po kutiji cigareta.

Ovo je definirano novom Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete, koju je usvojio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

"Na osnovu člana 21. Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje donio je Odluku o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete koja će se primjenjivati od 1. januara 2011. godine. Odluka će ovih dana biti objavljena u Službenom glasniku BiH", precizira se u saopćenju UIOBiH.

Odlukom je definirano da će se od 1. januara naredne godine na cigarete plaćati sljedeća akciza: proporcionalna akciza po stopi od 42 posto na osnovicu utvrđenu u skladu sa Zakonom o akcizama i posebna akciza od 22,50 KM za 1.000 komada, odnosno 0,45 KM za pakiranje od 20 komada.

Ukoliko je ukupna akciza na cigarete (proporcionalna + posebna), koja je obračunata po navedenim stopama, a u skladu s Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete, manja od minimalne akcize, plaća se minimalna akciza od 1,08 KM po kutiji cigareta za pakovanje od 20 komada.

Za pakovanja različita od pakovanja od 20 komada akciza se plaća srazmjerno broju komada u pakovanju.

Iz UIOBiH napominju da ova odluka predstavlja nastavak harmonizacije sa sadašnjom razinom minimalne akcize u EU.

Kalkulaciju novih maloprodajnih cijena cigareta formiranih u skladu s Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete, porezni obveznici i druge osobe koje se bave prometom cigareta dužni su dostaviti u Upravu za indirektno oporezivanje najkasnije do 30. novembra 2010. godine.