{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U BiH blokiran 65.661 bankarski račun poslovnih subjekata

F
4.3.2014. u 09:55
2
13
U BiH blokiran 65.661 bankarski račun poslovnih subjekata
2
U BiH blokiran 65.661 bankarski račun poslovnih subjekata
U Bosni i Hercegovini, prema novom izvještaju Centralne banke BiH (CBBiH), ukupno je blokiran 65. 661 bankarski račun poslovnih subjekata, a bar jedan blokiran račun ima 40.301 firma.
Početkom februara u BiH su bila blokirana 65.164 bankarska računa poslovnih subjekata, a bar jedan blokiran račun imala je 39.981 firma.

U novembru 2012. godine kada je Centralna banka BiH objavila prvi izvještaj o blokiranim računima, u BiH je bilo ukupno 58.038 blokiranih računa i odnosili su se na 35.694 poslovna subjekta.

Najviše blokiranih računa je u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru, jer je u tim gradovima i najviše registriranih pravnih subjekata.

Posljednji popis poslovnih subjekata kojima su blokirani računi ima 2.619 stranica i gotovo je nemoguće pobrojati sve one koji se nalaze na njemu. Tu su privredni subjekti od malih prodavnica i uslužnih radnji, udruženja, sportskih klubova, apoteka, stomatoloških ordinacija, advokata, autoprijevoznika i taksista do tzv. srednjih i velikih poduzeća.

Ekonomski stručnjaci ocjenjuju da stalni rast broja blokiranih računa pravnih subjekata ukazuje na nelikvidnost i nesolventnost koja narušava finansijske tokove, uzrokuje pad proizvodnje, potrošnje i zapošljavanja.

Centralna banka BiH podatke o blokiranim računima ažurira jednom mjesečno i dostupni su na web stranici CBBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: