|

Povećan broj blokiranih bankarskih računa u BiH

Povećan broj blokiranih bankarskih računa u BiH
6
F
FENA
3.2.2014. u 15:04
6
komentara
6

dijeljenja
Povećan broj blokiranih bankarskih računa u BiH Centralna banka BiH (Foto: Klix.ba)
U Bosni i Hercegovini, prema današnjem izvještaju Centralne banke BiH (CBBiH), ukupan broj blokiranih bankarskih računa poslovnih subjekata je 65.164, a bar jedan blokiran račun ima 39.981 firma.
Za mjesec dana broj firmi koje imaju blokiran bar jedan račun povećan je za 168 , dok je ukupan broj blokiranih računa veći za 268.

Centralna banka BiH podatke o blokiranim računima ažurira jednom mjesečno i dostupni su na web stranici CBBiH.

U novembru 2012. godine kada je Centralna banka BiH objavila prvi izvještaj o blokiranim računima, u BiH je bilo ukupno 58.038 blokiranih računa i odnosili su se na 35.694 poslovna subjekta.

Posljednji popis poslovnih subjekata kojima su blokirani računi ima 2.599 stranica i gotovo je nemoguće pobrojati sve one koji se nalaze na njemu. Tu su privredni subjekti od malih prodavnica i uslužnih radnji, udruženja, sportskih klubova, apoteka, stomatoloških ordinacija, advokata, autoprijevoznika i taksista do tzv. srednjih i velikih poduzeća.

Ekonomski stručnjaci ocjenjuju da stalni rast broja blokiranih računa pravnih osoba ukazuje na nelikvidnost i nesolventnost koja narušava finansijske tokove, uzrokuje pad proizvodnje, potrošnje i zapošljavanja.
Prijavi grešku


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...