Potrošeno 150 milijardi dolara
0

U Americi otvoreno ili sačuvano 650.000 radnih mjesta

Sarajevo-x.com
Najveći program stimulacije u historiji SAD-a napravio je ili spasio najmanje 650.000 radnih mjesta, prema izvještaju koji je objavila Obamina administracija.

Nakon trošenja 150 milijardi dolara iz paketa za oporavak ukupno vrijednog 787 milijardi dolara, to su prvi konkretni rezultati koje je poticaj imao na ekonomiju. Broji su dobijeni od desetina hiljada izvještaja državnih, lokalnih i privatnih kompanija.

Bijela kuća je izjavila da je broj stvarnih poslova bliži cifri od jednog miliona, s obzirom da se izvještaj odnosio na potrošenih 150 milijardi dolara od ukupno 339 milijardi iz američkog Fonda za oporavak i reinvesticijsko djelovanje.

Sigurno je da će ovi brojevi biti korišteni i od strane Demokrata i Republikanaca kako bi potkrijepili njihove stavove o poticajnom planu.

Bijela kuća tvrdi da je Fond spasio naciju od odlaska u depresiju i pomogao rast ekonomije u posljednjem kvartalu za 3,5 posto.

Republikanci prstom upiru na povećanje stope nezaposlenosti od 9,8 posto što je rekord u posljednjih 26 godina, kao znak da je oporavak zemlje propao.