SAD
0

Neočekivano velik broj otkaza u decembru

FENA
Američki poslodavci su prošlog mjeseca otpustili 85.000 ljudi, suprotno očekivanjima analitičara, pokazali su u petak službeni podaci vlade u Washingtonu, a to je prigušilo optimizam u vezi s oporavkom tržišta rada i doprinijelo povećanju pritiska na predsjednika Baracka Obamu.

Američko ministarstvo rada je također objavilo revidirane podatke za novembar, prema kojima je tog mjeseca ukupan broj zaposlenih povećan za 4.000, a ne smanjen za 11.000 kao što se ranije procjenjivali, prenio je Reuters.

Stopa nezaposlenosti za decembar je ostala na nivou od 10 posto, kao i prethodnog mjeseca, saopćilo je ministarstvo. Analitičari su očekivali da se broj zaposlenih neće mijenjati, kao i da će stopa nezaposlenosti porasti na 10,1 posto.

Visoka nezaposlenost je jedan od najvećih izazova za predsjednika Obamu. Uspjeh Bijele kuće u ponovnom zapošljavanju građana odredit će Obaminu političku budućnost, smatraju analitičari.

Nezaposlenost je Ahilova peta gospodarskog oporavka SAD-a, koji je započeo u trećem tromjesečju 2009. nakon najgore recesija u posljednjih 70 godina.

Otvaranje radnih mjesta je od presudne važnosti za održavanje gospodarskog oporavka u periodu kad se postupno budu ukidali vladine stimulativne mjere.

Prema podacima ministarstva rada, u SAD-u je tokom čitave 2009. bez posla ostalo 4,2 miliona ljudi.