Neočekivano velik broj otkaza u decembru

F
FENA
8.1.2010. u 21:47
0
0
Neočekivano velik broj otkaza u decembru
0
Neočekivano velik broj otkaza u decembru
Američki poslodavci su prošlog mjeseca otpustili 85.000 ljudi, suprotno očekivanjima analitičara, pokazali su u petak službeni podaci vlade u Washingtonu, a to je prigušilo optimizam u vezi s oporavkom tržišta rada i doprinijelo povećanju pritiska na predsjednika Baracka Obamu.
Američko ministarstvo rada je također objavilo revidirane podatke za novembar, prema kojima je tog mjeseca ukupan broj zaposlenih povećan za 4.000, a ne smanjen za 11.000 kao što se ranije procjenjivali, prenio je Reuters.

Stopa nezaposlenosti za decembar je ostala na nivou od 10 posto, kao i prethodnog mjeseca, saopćilo je ministarstvo. Analitičari su očekivali da se broj zaposlenih neće mijenjati, kao i da će stopa nezaposlenosti porasti na 10,1 posto.

Visoka nezaposlenost je jedan od najvećih izazova za predsjednika Obamu. Uspjeh Bijele kuće u ponovnom zapošljavanju građana odredit će Obaminu političku budućnost, smatraju analitičari.

Nezaposlenost je Ahilova peta gospodarskog oporavka SAD-a, koji je započeo u trećem tromjesečju 2009. nakon najgore recesija u posljednjih 70 godina.

Otvaranje radnih mjesta je od presudne važnosti za održavanje gospodarskog oporavka u periodu kad se postupno budu ukidali vladine stimulativne mjere.

Prema podacima ministarstva rada, u SAD-u je tokom čitave 2009. bez posla ostalo 4,2 miliona ljudi.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: