{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U 2009. nedostajalo farmaceuta i ugostiteljskih radnika

S
18.1.2010. u 12:02
0
1
U 2009. nedostajalo farmaceuta i ugostiteljskih radnika
0
U 2009. nedostajalo farmaceuta i ugostiteljskih radnika
U 2009. godini na portalu Posao.ba najtraženija zanimanja, slično kao i u 2008., bila su komercijalisti, prodavači, trgovci; administrativni radnici, asistenti, sekretarice; menadžeri i poslovođe; knjigovođe, računovođe i ekonomisti; radnici u ugostiteljstvu; IT programeri; kreditni službenici; zdravstveni radnici i farmaceuti; mašinski inžinjeri; te zanatski radnici.
Najveća potražnja za radnicima zabilježena je u kategoriji "Komercijala i prodaja" i "Državna služba i uprava", a među kategorijama sa najviše oglašenih radnih mjesta u prethodnoj godini našle su se i kategorije "Administrativne usluge", "Menadžement i upravljanje", zatim "Zanatske usluge" i "Ekonomija i finansije".

Prema podacima portala Posao.ba u 2009. godini je u mnogim kategorijama došlo do pada broja oglasa u odnosu na 2008. Početkom godine pad potražnje bio je manje izražen dok je najizraženiji bio u mjesecu maju 2009. i to za čak 37% u odnosu na isti mjesec 2008. godine, te smanjenje od 21% u odnosu na april 2009.

Najveći pad u odnosu na 2008. godinu zabilježen je u kategorijama "Građevinarstvo", "Proizvodnja", "Arhitektura" i "Bankarstvo". Međutim, postoje djelatnosti koje su zabilježile veliki rast potražnje za kadrovima. Rast broja oglasa zabilježen je u kategorijama "Zdravstvo", "Obrazovanje", "Pravo", "Veterina", "Računovodstvo" i "Državna služba i uprava".

Kategorije deficitarnih zanimanja, gdje je ponuda poslova bila velika, ali je nedostajalo kadra za popunjavanje radnih mjesta, bile su: "Zdravstvo", "Biotehnologija i farmacija", "Menadžement i upravljanje", "Ugostiteljstvo" i "Zanatske usluge".

Kategorije suficitarnih zanimanja, gdje je potražnja za poslovima bila velika, a ponuda mala, su: "Energetika", "Telekomunikacije", "Turizam", "Bankarstvo", "Proizvodnja", "Policija – zaštitarske usluge", "Mediji", "Arhitektura" i "Konsalting".

Poslodavci najviše tražili visoku stručnu spremu, informatičku pismenost i znanje engleskog jezika

U 2009. godini poslodavci su u 27,2% oglasa nudili stalni posao, a rad na određeno u 13,6%. U 16,9% oglasa tražili su se kandidati za pripravničke poslove, dok je ponuda za honorarni rad istaknuta u 6,7% oglasa. Najmanje su se nudili sezonski poslovi – njih 4,7%.

U 51,7% konkursa poslodavci su zahtijevali visoku stručnu spremu. U poređenju sa 2008. godinom, evidentno je povećanje potražnje za radnicima sa visokom stručnom spremom. Kandidati sa srednjom stručnom spremom traženi su u 25,4% oglasa.

Što se tiče poznavanja stranih jezika, najviše se tražilo aktivno znanje engleskog jezika – u 65% oglasa, što je u odnosu na 2008. povećanje za 12%. Poznavanje rada na računaru kao uslov za dobijanje posla, poslodavci su istaknuli u 79% oglasa.

Poslodavci su najčešće tražili kandidate koji imaju od dvije do četiri godine radnog iskustva – u 32,1% oglasa, dok u 13,1% oglasa radno iskustvo uopšte nije bilo potrebno. U 26,1% oglasa za radna mjesto tražena je jedna godina radnog iskustva, a pet i više godina u 11,7% oglasa gdje su se uglavnom tražili radnici za pozicije u stranim organizacijama, konsultanti, direktori i menadžeri, te stručni saradnici u državnoj službi.

Posjedovanje vozačke dozvole tražilo se u 18% oglasa, uglavnom za poslove na terenu, komercijaliste i za poslove u kategoriji "Transport, skladištenje i logistika".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: