{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Tvorac igrice Fortnite otkupljuje šume kako bi spriječio njihov nestanak

Klix.ba
15.1.2019. u 12:18
288
25
Tvorac igrice Fortnite otkupljuje šume kako bi spriječio njihov nestanak
288
Tvorac igrice Fortnite otkupljuje šume kako bi spriječio njihov nestanak
Fotografija: Polygon
Tim Sweeney je tvorac igrice Fortnite, jedne od najvećih i najpopularnijih igrica desetljeća. Na njenom razvijanju je radio godinama, a danas ubire plodove svog rada i ulaže ih u očuvanje šuma, biljaka i životinja širom svijeta.
On je do sada kupio 40.000 hektara zemlje te se vodi kao jedna od osoba koja ima najviše privatnih posjeda u Americi. Osim kupovine zemlje, novac je uložio u nekoliko ekoloških projekata koji su se bavili pošumljavanjem zemljine površine.

Tim je u novembru 2016. uložio 15 miliona dolara da bi zaštitio 7.000 hektara zemlje u Box Creek Wildernessu od nekoliko kompanija koje su od toga htjele napraviti industrijsku zonu. On je na ovaj način uspio zaštititi brojne ugrožene biljne i životinjske vrste.

"To je najšarenije područje Sjeverne Karoline, tu postoji mnogo različitih divljih životinja i biljaka. Ovo je prvi korak, a zaštitit ćemo još mnoga mjesta na ovaj način. Može se reći da je ovo samo dio slagalice", rekao je Tim za medije.

Tim je do sada uložio više miliona dolara u zaštitu okoliša te ne namjerava stati na onome što je uradio do sada. Njegov primjer slijede i drugi milijarderi koji su počeli ulagati novac u zaštitu šuma i okoliša.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: