biznis
0

Tuzla: U srijedu počinje međunarodni skup ''Energa''

SRNA
Foto: Arhiv/Fotoservis
Foto: Arhiv/Fotoservis
U Tuzli će sutra u okviru Međunarodnog sajma energija, industrija i rudarstvo biti otvoren trodnevni Međunarodni stručni skup ''Energa''.

U okviru ovog stručnog skupa sutra i u četvrtak će biti održana konferencija ''Energetska efikasnost'', a za petak su planirani paneli pod nazivom ''Izazovi izgradnje velikih termoenergetskih kapaciteta na tržištu jugoistočne Evrope'' i ''Vjetroenergija''.

Energetska efikasnost je zbir isplaniranih i provedenih mjera, čiji je cilj korištenje minimalno moguće količine energije na način da nivo udobnosti i stopa proizvodnje ostanu očuvane, saopšteno je iz Međunarodnog sajma energija, industrija i rudarstvo.

Panel ''Izazovi izgradnje velikih termoenergetskih kapaciteta na tržištu jugoistočne Evrope'' se održava s ciljem da okupi stručnjake i predstavnike kompanija koje planiraju izgradnju termoenergetskih objekata na području zapadnog Balkana radi sagledavanja uticaja najvažnijih tehničkih i ekonomskih izazova na realizaciju planiranih investicija.

Cilj panela ''Vjetroenergija'' je da podstakne zainteresovanost za istraživanje i razvoj energetskih tehnologija i sistema iz oblasti obnovljivih izvora energije sa posebnim naglaskom na vjetroenergiju i energetsku efikasnost.

Stručni skup će biti održan u Hotelu ''Tuzla'' sa početkom u 9.00 sati.