biznis
0

Turski "Demir Export" želi kupiti rudnike u Olovu i Varešu

FENA
Turska kompanija Demir Export, koja je sastavni dio svjetski poznatog KOC Holdinga, zainteresovana je za kupovinu rudnika olova u Olovu i cinka u Varešu.

Pomoćnik generalnog direktora Demir Exporta“ Somer Koldas s planovima vezanim za napuštene pogone u Olovu i Varešu u petak je upoznao Miralema Galijaševića, premijera Zeničko-dobojskog kantona.

„Privrednici iz Turske iskazali su interes za eksploataciju mineralnog bogatstva i za korištenje energetskog potencijala ZDK-a. Posebno su interesantni rudnici olova u Olovu i cinka u Varešu“, izjavio je nakon sastanka s turskom delegacijom premijer Galijašević.

Somer Koldas, pomoćnik generalnog direktora Demir Exporta, jedne od vodećih kompanija u rudarstvu i energetskom sektoru u Republici Turskoj, rekao je da nakon razgovora sa zvaničnicima ZDK-a da u Tursku odlazi s dosta optimizma.

„Uskoro ćemo premijeru Galijaševiću i nadležnim institucijama uputiti i zvanično pismo namjere. Nakon ovog sastanka vrata su nam otvorena i mi se nadamo da ćemo realizovati ove projekte. Želimo u napuštene kapacitete instalirati novu tehnologiju, rudnik ponovo pustiti u funkciju i uposliti značajnu radnu snagu“, izjavio je Somer Kordas.