Ministar Hadžić u Ankari
0

Turska želi aktivno učešće u gradnji koridora 5c

Klix.ba
Sa sastanka u Ankari
Sa sastanka u Ankari
Ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić sastao se danas u Ankari s ministrom prometa, pomorstva i komunikacija Republike Turske, Binalijem Yildirimom s kojim je razgovarao o intenziviranju saradnje na izgradnji autoceste na koridoru 5c, otvaranju avio linije Sarajevo – Ankara, potpisivanju Sporazuma o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola između BiH i Republike Turske i drugim pitanjima od uzajamnog značaja.

Govoreći o autocesti na koridoru 5c, ministar Hadžić osvrnuo se na angažman turske kompanije Cengiz koja u saradnji s domaćom kompanijom Euroasfalt d.o.o. Sarajevo izvodi radove na dionici Sohodol – Tarčin (5 km) i dionici Lepenica – Suhodol (5,5 km). Ministar Hadžić je istakao kako će se u 2013. godini još više intenzivirati gradnja autoceste, otvoriti sedam novih gradilišta i zaposliti više od 5000 ljudi.

Ministar Hadžić je otvorio mogućnost novih ulaganja Republike Turske u infrastrukturne projekte u BiH, napominjući da je BiH zainteresovana za sve modele finansijskih ulaganja: javno-privatno partnerstvo, koncesıja, saradnja sa Exım bankom ız Turske. Ministar prometa, pomorstva i komunikacija Republike Turske, Binali Yildirim, potvrdio je zainteresovanost Turske za aktivno učešće u izgradnji koridora 5c.

Ministar Yildirim je istakao važnost povećanja broja letova na realiciji Sarajevo-Istanbul i otvaranja nove avio linije Sarajevo-Ankara. Obostrano je zaključeno da ne postoje prepreke u povećanju broja postojećih i pokretanju novih avio linija između Bosne i Hercegovine i Republike Turske.

Govoreći o Sporazumu o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola između BiH i Republike Turske, ministar Yildirim je informisao ministra Hadžića da će turska strana u što kraćem roku dostaviti mišljenje na tekst Sporazuma kako bi se mogao ratificirati. Ministarstvo komunikacija i prometa BiH je još u maju ove godine dostavilo Prijedlog sporazuma, prilagođen bh. zakonskim propisima, turskoj strani na mišljenje.

Tokom sastanka, dva ministra razgovarala su i o Lucı Ploče te o aktuelnoj političkoj situaciji u regionu. Na sastanku je ministar Yildirim izrazio zadovoljstvo zbog dolaska ministra komunikacija i prometa BiH, Damira Hadžića na 4. Kongres AK Parti tokom kojeg će se prisutnima obratiti turski premijer i predsjednik AK Parti, Recep Tayyip Erdogan.