Neočekivan potez
19

Turska lira pala za 14 posto nakon što je Erdogan smijenio guvernera banke

D. Be.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Turska valuta lira pala je za čak 14 posto nakon što je predsjednik Recep Tayyip Erdogan smijenio guvernera centralne banke tokom vikenda.

Sada već bivši guverner Naci Agbal smatra se zaslužnim za ranije izvlačenje lire sa historijski najnižeg kursa prema ostalim valutama, piše BBC.

Erdogan ga je neočekivano zamijenio prije dva dana pa je centralna banka dobila trećeg guvernera u posljednje dvije godine.

Naci Agbal imenovan je u novembru, a povećavao je kamatne stope u borbi protiv stope inflacije iznad 15 posto.

Otkaz je šokirao i domaće i strane investitore koji su pohvalili nedavnu monetarnu politiku turske centralne banke.

Lira je u jednom trenutku bila valuta s tržištem u razvoju sa najboljim performansama 2021. godine, oporavivši se gotovo petinu od najnižeg nivoa prema američkom dolaru.

Prošle sedmice turska valuta je snažno porasla nakon što je guverner Agbal povećao kamatne stope za 2 procentna poena, dvostruko više nego što su ekonomisti očekivali.

Investitori pozivaju na pooštravanje monetarne politike u Turskoj kako bi ukrotili visoku stopu inflacije, jer cijene u zemlji brzo rastu.

Sada postoji zabrinutost da bi odluka Erdogana da u toj ulozi postavi Sahapa Kavcioglua mogla nagristi dobitak ostvaren tokom kratkog mandata Agbala.

Novi guverner Kavcioglu je profesor bankarstva i bivši zastupnik vladajuće stranke Pravda i razvoj (AKP). Poznato je da se protivi visokim kamatnim stopama kao načinu borbe protiv inflacije.

Turska centralne banka je saopćila da će i dalje efikasno koristiti alate monetarne politike u skladu sa svojim glavnim ciljem postizanja trajnog pada inflacije.