Uštede zbog pandemije
3

Turkish Airlines odgađa preuzimanje novih aviona, na kraćim letovima bez hrane i pića

R. D.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Turkish Airlines koji je obustavio gotovo sve svoje putničke letove zbog pandemije koronavirusa vjerovatno će odgoditi isporuku naručenih aviona od Boeinga i Airbusa.

Ovo je najavio prvi čovjek turske nacionalne aviokompanije Ilker Ayci u intervjuu turskom listu Hurriyet, prenosi Reuters.

Kompanija planira obnoviti domaće letove 4. juna, a neke međunarodne 10. juna.

Ayci smatra da bi utjecaj koronavirusa mogao trajati do pet godina i da će trebati neko vrijeme da se dosegne nivo saobraćaja iz 2019. godine.

Turkish Airlines dobio je polovinu svoje narudžbe od 25 aviona Boeing 787-9, rekao je dodavši da bi isporuka ostatka mogla biti odgođena.

Kompanija je u pregovorima o preuzmimanju naručenih 25 Airbusa 350-900 koji su spremni, ali se zbog prevazilaženja ekonomskih problema zbog pandemije radi na odgađanju isporuke.

"Pokušavamo ublažiti ozbiljne probleme koji se mogu pojaviti", kazao je on.

Ayci je rekao da Turkish Airlines više neće nuditi besplatnu hranu i piće tokom domaćih letova i međunarodnih letova kraćih od dva sata.

Također je ponovio da će kompanija pokušati zadržati sva radna mjesta, ali da će se plate morati prilagoditi s ciljem da se podrže oni koji su najmanje plaćeni.