Revitalizacija na pomolu
14

Turistička zajednica Tuzlanskog kantona preuzima upravljanje kompleksom Muška voda

Piše: A. K.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Turistička zajednica Tuzlanskog kantona uskoro će preuzeti upravljanje kompleksom Muška voda kod Kladnja, saznaje portal Klix.ba.

Prije nekoliko dana propala je i šesta prodaja poznatog kompleksa kod Kladnja, zbog čega će Turistička zajednica TK preuzeti upravljanje nekadašnjim turističkim draguljem, za čiju će revitalizaciju na godišnjem nivou biti izdvajano od 100 do 300 hiljada konvertibilnih marka.

"S obzirom na to da je propala i šesta prodaja, a Zakon o turističkim zajednicama TK dozvoljava da Turistička zajednica učestvuje u kupovini objekta ili njegovoj revitalizaciji, mi smo se odlučili na ovaj drugi korak. Nama je najvažnije da kompleksu vratimo njegovu funkcionalost", rekao je za Klix.ba ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK Mirsad Gluhić.

Muška voda je u stečaju, a cijena iz šeste prodaje, koja iznosi skoro dva miliona KM, će biti zaleđena.

"Svako ulaganje Turističke zajednice TK će biti evidentirano, a ukoliko bi se pojavio kupac njemu će biti ponuđena fiksna, odnosno zaleđena cijena, plus iznos uloženih sredstava. Nažalost, muška voda u trenutnom izdanju ne služi ničemu. Nama je bitno da ona ponovo postane brend. Svi preduslovi su stvoreni i sada je samo potrebno započeti realizaciju njene revitalizacije", istakao je ministar Gluhić te dodao da je predviđeno da se godišnje ulaže između 100 i 300 hiljada KM.

Kompleks se nalazi na području zaštićenog pejzaža Konjuh, udaljen je skoro 10 kilometara od Kladnja, a prostire se na površini od 76.768 metara kvadratnih.

Pored hotela ima još i bungalove, lovačku kuću, ski-stazu, kao i igrališta za fudbal, košarku, odbojku i rukomet.

Kompleks ima potencijal zračne banje, ali i mogućnosti za razvoj sporta, a njegovi raniji kapaciteti bili su prepoznati i u doba nekadašnje Jugoslavije, kada su mnoge sportske ekipe dolazile na visinske pripreme.

U smjeru revitalizacije Muške vode nedavno je počelo uređenje jednog dijela puta u mjestu Brateljevići, koji kompleks spaja s Kladnjem. Za ovu namjenu su iz kantonalnog budžeta izdvojena sredstva u iznosu od 1.550.000 KM.