Višemilionska vrijednost
0

Tunelom ispod Čemerna do kraja godine

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Nova trasa puta preko planiskog prevoja Čemerno na magistralnom putu Gacko-Foča, višemilionske vrijednosti, bit će završena do kraja ove godine i jedan je od najvećih infrastrukturnih projekata u BiH.

Rukovodilac gradilišta Konstantin Tošović potvrdio je Srni da će do kraja septembra u potpunosti biti završen najduži tunel u BiH, nakon čega slijede i drugi završni radovi na trasi kojom će ove godine proći prva vozila.

"Urađeni su propusti, zidovi, ivičnjaci, nasut tampon između dva tunela, a planiranom dinamikom radimo i druge poslove na trasi“, precizirao je Tošović i dodao da je u toku betoniranje u tunelu oko trećeg proširenja i na ulazu, nakon čega slijede elektrifikacija i drugi završni radovi.

Prema Tošovićevim riječima, ostalo je još da se završi asfaltiranje oko 200 metara trase, odnosno radovi na mostu od 100 metara i na jednom zidu koji je zahtjevniji. Na terenu je svakodnevno oko 200 radnika koji, uprkos kompleksnom terenu, uspijevaju da prate rokove i koji, bez obzira na vremenske prilike, ne dozvoljavaju da radovi budu prekinuti.

Radovi, za koje je Vlada Republike Srpske izdvojila 72 miliona KM, počeli su u septembru 2008. godine, a urađena su dva mosta, dva tunela i vijadukt. Tokom radova na novoj trasi puta, kao i zbog aktiviranog klizišta, saobraćaj preko planinskog prevoja Čemerno odvija se privremenom obilaznicom.

U toku realizacije projekta, zbog nepovoljne geologije terena, premještana su čitava brda, napravljeni su kosi potporni zidovi, a na pojedinim mjestima pravljeni su zasjeci i kosine do pet metara više nego što je predviđeno, kako se ne bi obrušio materijal i da bi se trasa osigurala.

Put preko planinskog prevoja Čemerno, zbog aktiviranog klizišta kao i u zimskom periodu, predstavljao je veoma problematičnu i rizičnu saobraćajnicu za vozače zbog čega je Vlada Republike Srpske proritetno izdvojila sredstva da se riješi problem ove putne komunikacije.

Novi put preko prevoja Čemerno omogućit skratit će put Gacko-Foča za desetak kilometara.