biznis
0

Tržište rada u BiH rascjepkano i neefikasno

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Tržište rada u BiH je rascjepkano i neefikasno, što je direktan uzrok teškoća s kojima se suočava nekoliko desetina hiljada bh. građana, istaknuto je danas na brifingu za novinare koji su u sjedištu Delegacije Evropske unije održali zvaničnici Delegacije zaduženi za ovu oblast.

U Izvještaju o napretku BiH u 2011. godini istaknuto je da je učinjeno malo na preustroju tržišta rada u BiH, što za posljedicu ima rast nezaposlenosti.

Administrativna rascjepkanost je velika prepreka efikasnom odgovoru na nezaposlenost. Upravo zbog mnogih različitih propisa u različitim dijelovima zemlje onemogućeno je uživanje istih prava.

Poseban problem je rascjepkanost službi za zapošljavanje. Zavodi za zapošljavanje ne vrše svoju primarnu zadaću, savjetovanje radi pronalaska posla, već uglavnom služe samo za administraciju za zdravstveno i socijalno osiguranje. Uprkos tome, zavodi za zapošljavanje troše 21 posto svog novca namijenjenog za zapošljavanje.

U Evropskoj uniji očekuju da uskoro dođe do reforme zakona koji regulira ovu oblast, tako da se socijalno i zdravstveno osiguranje izdvoji iz poslova zavoda za zapošljavanje, koji bi se onda konačno trebali posvetiti svom primarnom zadatku.

U Delegaciji EU ukazuju da krivica nije samo na zavodima za zapošljavanje. Veliki problem predstavlja i obrazovanje koje proizvodi kadar koji nikome ne treba. Jednostavno, niko ne radi analize koliko je koja profesija potrebna na tržištu.

Komplicirani zakoni i odredbe sprječavaju domaće i strane imvestitore da ulažu u otvaranje novih radnih mjesta. U isto vrijeme, zaposleni ne uživaju jednaka prava u cijeloj zemlji, što ozbiljno ograničava mobilnost radne snage.