biznis
0

Triše i Rato o globalnim ekonomskim perspektivama u 2007.

FENA
Rodrigo Rato Foto: AFP
Rodrigo Rato Foto: AFP
Perspektive svjetske privrede su i dalje povoljne i globalni ekonomski rast će ove godine po svoj prilici biti blizu prošlogodišnjeg, ocijenili su predsjednik Evropske centralne banke Žan Klod Triše i generalni direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Rodrigo Rato, javljaju agencije.

Oni su u švicarskom gradu Bazelu prisustvovali redovnom zasjedanju Banke za međunarodna poravnanja, a ta prilika je iskorištena i za sastanak guvernera centralnih banaka Grupe deset vodećih industrijski razvijenih zemalja svijeta.

Bankari su na jučerašnjem sastanku u Bazelu ocijenili da su perspektive svjetske ekonomije u 2007. i dalje pozitivne i da bi prosječna stopa rasta mogla dostići četiri posto, petu godinu zaredom.

"Zaključak sastanka je da bi ova godina, poslije godine koja je bila veoma, veoma dobra na globalnom nivou, mogla po jačini da bude ista, možda za nijansu slabija, ali ne mnogo," rekao je Triše, koji obavlja i funkciju predsjednika Grupe deset.

Ocijenivši da je bojazan od ekonomskog kraha u SAD pretjerana, Triše je ukazao da će se najveća svjetska privreda po svoj prilici "meko prizemljiti" i da će ostatak svjetske ekonomije biti u stanju da se prilagodi bez većih poremećaja.

Generalni direktor MMF-a je iznio slična predviđanja i procijenio da će jačina svjetske privrede nadomjestiti eventualno privredno usporavanje u SAD.

Triše je također rekao da su se guverneri centralnih banaka Grupe deset složili da je globalni ekonomski rast "veoma ohrabrujući" i da će se, moguće, nastaviti i u 2008. godini.