biznis
0

Trgovac prevario francusku banku Societe General za 4,9 milijardi eura

FENA
Francuska banka Societe Generale u četvrtak je objavila gubitak od 6,9 milijardi eura i okrivila za taj gubitak prevaru jednog od njenih trgovaca i američku kreditnu krizu. Societe Generale je saopćila da je otkrila pronevjeru vrijednu 4,9 milijardi eura pariškog trgovca, koji je suspendiran, javio je BBC.

Banka je također objavila nove gubitke od 2,05 milijardi eura zbog krize na tržištu nekretnina u Sjedinjenim Državama koja je izazvala i kreditnu krizu.

Banka, jedna od najvećih u Francuskoj, trebat će da zatraži 5,5 milijardi eura svježeg kapitala kako bi pokrila gubitke.

"Žao mi je, ali teška srca objavljujem činjenicu da je jedan trgovac bio u stanju da napravi 'tajnu trgovinu' od 4,9 milijardi eura a da niko to nije otkrio", izjavio je Ion-Marc Valhi iz Amas banke.

Krimninalna trgovina desila se očigledno prošlog vikenda, 19. januara. Frederic Hamm, menadžer fondovima u Agilis Gestionu, smatra da će prevara "naškoditi ugledu banke". Izvršni direktor Daniel Bouton ponudio je ostavku, ali ju je odbacio upravni odbor, saopćila je banka.

Trgovanje dionicama banke prekinuto je u četvrtak. Od početka godine vrijednost dionica banke pala je za 50 posto. Gubici banke ozbiljno su ugrozili njene profite iz 2007. Kompanija će objaviti svoje pune godišnje rezultate 21. februara i saopćila je kako očekuje da će neto prihod za 2007. godinu biti u obimu između 600 i 800 miliona eura.