Promo
27

Tončica Buličić: Vjerujem da smo društvo jednakih mogućnosti.

Tončica Buličić, 26-godišnja Dalmatinka, poslovno je NSofter. Odrastanje i školovanje na relaciji Trogir-Split, zamijenila je prvo studijem u Mostaru, a potom i poslovnim prilikama u Gradu na Neretvi.

Tončica ističe kako ju je poslu u NSoftu približila Spark škola koju je i pohađala i u njoj bila predavač. Ipak, prevagu da postane dijelom NSoft tima donijela je mogućnost da radi na, kako kaže, izuzetno progresivnom i inovativnom projektu primjenjivom u bilo kojoj industriji.

NSoft Chameleon tim

Njena pozicija u NSoftovom Chameleon timu je Junior Backend Developer. Kao studentica matematike i informatike je stekla određene teorijske predispozicije koje su joj olakšale ulazak u tu struku, te ih sada nadopunjuje praktičnim radom.

"Prije NSofta, radila sam u jednoj manjoj IT firmi, također u Mostaru, gdje sam dobro funkcionirala u timu. Kada sam izvorno dobila ponudu da radim u NSoftu, dugo sam razmišljala, jer sam zaista bila zadovoljna svojim tadašnjim poslom. Međutim, prilikom razgovora, prezentiran mi je NSoftov projekt na kojem bih bila angažirana kao Junior Backend Developer. Upravo radi tog projekta, njegove odvažnosti i inovativnosti sam se odlučila da ipak promijenim radno mjesto i postanem NSofter. Priliku da radim na izuzetno progresivnom projektu, za koji očekujemo kako će imati svoju primjenu u bilo kojoj industriji, jednostavno nisam željela propustiti", kazala je Tončica.

Najviše radi u Javi, Spring Boot framework-u, Elasticsearch-om, MySQL-om, a susreće se s Kafkom, Debeziumom, Kubernetesom - tehnologijama s kojim njen tim radi.

"Do prije par dana, kada nam se pridružio novi kolega, bila sam jedini Junior Developer u Chameleon timu. Sve ostale kolege su Seniori s velikim iskustvom i znanjem iza sebe i izuzetno cijenim priliku da od njih učim", dodala je Tončica.

Spark škola i koncept cjeloživotnog učenja

Prije 3 godine, dok je studirala, Tončica je bila polaznik Spark škole - u pitanju je bila backend radionica nakon koje je uslijedila praksa od pola godine.

"Radionice se sjećam kao jako inspirativne i kvalitetne. Spark škola me jednim dijelom i približila poslu u NSoftu, obzirom kako su Spark i NSoft dio iste grupacije. Kao predavač sam angažirana nepunih godinu dana i zaista mi je drago da znanje sada mogu podijeliti s drugim polaznicima. U toku jedne radionice novoj generaciji polaznika škole približavam svijet baza podataka", objasnila je ona.

IT struka i žene u IT svijetu

"Vjerujem kako smo društvo jednakih mogućnosti. Nikad se nisam na radnom mjestu susrela s podjelama ili predrasudama temeljenim na spolu i ne smatram da su žene išta slabije u ovom poslu nego u nekom drugom. STEM obrazovanje nudi sjajne mogućnosti za nastavak profesionalne karijere i svakako treba iskoristiti svaku priliku da se ono promovira", zaključila je Tončica, uposlenica NSofta.

Saopštenje iz NSoft kompanije

Iz NSofta poručuju da se karijera zaposlenika oblikuje isključivo u skladu sa znanjima i vještinama koje imaju. Osiguravanjem prostora za napredak, te sistemskim praćenjem zadovoljstva, čine sve kako bi Mostar učinili novim/starim domom, a NSoft mjestom gdje ćete se manje mrzovoljno buditi ponedjeljkom. Svjesni su kako prepreka uvijek ima, ali se trude što bezbolnijim učiniti njihovo prevazilaženje. Stoga, ukoliko želite raditi s Tončicom i prihvatiti nove izazove, javite se. Prilika uvijek ima kroz oglašene konkurse ili otvorenu aplikaciju.