Ususret neizvjesnostima
31

Tokom pandemije spriječeno "divljanje" cijena proizvoda u BiH, ali ne i njihov rast

I. Č.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Pandemija koronavirusa dosta je utjecala na tržište u BiH, što zbog rasta prodaje koji su uzrokovali nesavjesni potrošači, što zbog rasta cijena koji su uzrokovali nesavjesni trgovci. Stručnjaci kažu da je spriječeno divljanje cijena, ali upozoravaju da slijedi neizvjesno ljeto, ali i jesen.

U Bosni i Hercegovini do sada nisu objavljivani rezultati istraživanja o ponašanju kupaca tokom pandemije koronavirusa, kao što je to slučaj u susjednoj Srbiji ili Hrvatskoj, ali u bh. udruženjima za zaštitu potrošača smatraju da je itekako došlo do povećanja prodaje osnovnih životnih namirnica.

Čak se na osnovu zvaničnih podataka ne može govoriti ni da li je došlo do povećanja cijena proizvoda, budući da su posljednji podaci koje je objavila Agencija za statistiku BiH iz januara 2020. No, poznavatelji prilika nemaju sumnje da je do rasta cijena došlo, napominjući da je samo njihovo "divljanje" zaustavljeno.

Rast cijena u martu

Gordana Bulić iz Kluba potrošača Tuzlanskog kantona izjavila je za Klix.ba da je zbog pandemije koronavirusa tokom marta, posebno od 11. marta, zabilježen rast cijena u Bosni i Hercegovini.

"Veliki broj trgovaca, distributera i proizvođača vrlo nesavjesno je posegnuo za povećanjem cijena odgovarajući na pojačanu potražnju potrošača, ali je divljanje cijena spriječeno. Trgovci, distributeri i proizvođači su zahvaljujući reakciji državnih institucija zaustavljeni i bili su u obavezi da cijene vrate na nivo od 5. marta", kazala je Bulić.

Napomenula je kako je bilo dosta savjesnih proizvođača koji cijene nisu povećavali, nego su se solidarisali s građanima te uvažili stanje vanrednosti.

"Danas kada pogledamo naše markete i cijene proizvoda, možemo biti prilično zadovoljni: zanavlja se roba koja se najviše traži, dobrom reakcijom državnih institucija, proizvođača i trgovaca nije došlo do eskaliranja cijena, ali ni do nestašica i panike", ocijenila je Bulić.

Navodi kako je zabilježeno poskupljenje robe lične potrošnje, osnovnih životnih namirnica, ali ne drastično.

"Veća povećanja cijena vraćena su (približno) na nivo od 5. marta te je rast cijena u visini šestomjesečnih ili sezonskih oscilacija (npr. jestivo ulje sa 1,85 - 1,90 - 2,00 - 2,10; limun sa 2,35 - 2,40 na 3,50)", rekla je Bulić za Klix.ba.

Dodaje kako su cijene za nijansu više u martu i kako ima robe koja je poskupjela, ali da se to u sveopštoj pandemijskoj atmosferi ne može uzeti za veliko zlo ni kriznim štabovima, inspekcijama, ni proizvođačima i trgovcima koji su svakodnevno izloženi mogućnostima zaraze.

"Usluge su skoro u potpunosti blokirane (frizerske, kozmetičke, obućarske...) a vjerujemo da će lokalne zajednice cijene javnih komunalnih usluga zadržati na istom nivou uz određene olakšice za posebne socijalno ranjive potrošače i njihove porodice", rekla je Bulić.

Pokušaj zloupotreba

Gordana Bulić napominje da je Klub potrošača Tuzlanskog kantona zapazio dosta pokušaja zloupotrebe vezanih za cijene proizvoda, ali da su trgovci korigovali svoje ponašanje poslije intervencija.

"Nažalost, najveći problem je nabavka maski koje imaju neprimjereno visoku cijenu, a uradak su kućne radinosti. Također, nedostatak sredstava za dezinfekciju... Javile su se neprimjereno visoke cijene proizvoda preko noći... Istina je i da su potrošači ove negativne pojave podstakli svojom panikom, neumjerenim kupovinama i stvaranjem prevelikih zaliha, ali to se građanima ne može baš zamjeriti", kazala je Bulić.

Napominje kako je cijeli svijet u panici, drugi možda i mnogo više od nas.

"Važno je da svi budu racionalni, da racionalno pripreme zalihe, da ne bacaju hranu, da svi oni koji mogu zasade sebi nešto od poljoprivrednih i povrtlarskih kultura... Ne znamo kakva nas jesen čeka", upozorila je ona.

Upitana da li je efikasan mehanizam zaštite potrošača u Federaciji BiH, Bulić navodi da postoji Zakon o kontroli cijena, odnosno o nadzoru nad tržištem.

"Država u vanrednim okolnostima može poduzimati određene akcije na sprečavanju rasta cijena, ali i uz garancije da će proizvođačima, distributerima i trgovcima načiniti obeštećenja ukoliko oni budu oštećeni zbog toga. Vidimo da ima niz informacija o grantovima pomoći EU, prave se programi sanacije u privredi i sada je veliko pitanje koliko država će moći da garantuje i izvrši ta obeštećenja", kazala je Bulić.

Napominje kako su svi svjesni da su čak i male trgovinske radnje morale nabaviti dodatnu opremu za trgovce: maske, rukavice, dezinfekciona sredstva, dodatno zaposliti trgovce da rade dezinfekciju...

"Teško je reći kako će funkcionisati zadržavanje cijena na zatečenom nivou, uz obeštećenje privrednicima. Ovo je sveopšta nesreća. Moramo se solidarisati: prijaviti neumjerena povećanja cijena, odustati od kupovine takvih proizvoda; planirati kupovine i biti racionalni, koristiti sve unutrašnje rezerve u domaćinstvu, potruditi se proizvoditi nešto od hrane... Potrebno je učiniti sve dok je još vrijeme, u aprilu, jer ljeto je neizvjesno, a jesen još više", zaključila je Gordana Bulić.

Cijene goriva

Edin Pašić iz Udruženja potrošača Kantona Sarajevo navodi za Klix.ba da su imali puno opravdanih prigovora na cijenu goriva na benzinskim pumpama.

"Nafta se na tržištima nalazi na višedecenijskom minimumu. Cijene u BiH nisu pratile ovo značajno sniženje, tako da je ovo situacija u kojoj je potrebna hitna reakcija državnih organa. Nafta i derivati su energenti bez supstitucije i od njih zavisi cijena mnogih usluga i proizvoda", kazao je on.

Navodi kako se to preslikava na čitavu ekonomiju države.

"Ako ih se ostavi bez posebnog nadzora, koji je nametnut za osnovne živežne namirnice, imat ćemo loš efekt na ekonomiju države. U međuvremenu je najavljena određena reakcija po ovom pitanju pa ćemo pratiti razvoj situacije", kazao je Pašić.