{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


TNK-BP kupuje imovinu BPU Venecueli i Vijetnamu

F
18.10.2010. u 12:36
0
0
TNK-BP kupuje imovinu BPU Venecueli i Vijetnamu
0
TNK-BP kupuje imovinu BPU Venecueli i Vijetnamu
Foto: AFP
Zajedničko preduzeće posrnule britanske energetske kompanija British Petroleum u Rusiji, TNK-BP, saopćilo je danas da je postiglo sporazum, vrijedan 1,8 milijardi dolara, o kupovini energetskih aktiva BP u Venecueli i Vijetnamu.
TNK-BP će tu kupovinu u potpunosti finansirati iz sopstvenih izvora i neće mu biti potreban novac akcionara, pri čemu će prvu ratu od milijardu dolara isplatiti do 29. oktobra, a preostalu sumu po okončanju sporazuma, vjerovatno u prvoj polovini iduće godine, ukoliko od vlada Venecuele i Vijetnama dobije sva neophodna odobrenja, navedeno je u saopćenju.

Taj sporazum o prodaji, jedan u nizu koji je BP potpisao, ima za cilj da pomogne toj kompaniji u nadoknadi štete koju je prouzrokovalo izlivanje nafte u jednoj njenoj bušotini u Meksičkom zalivu.

U Venecueli će TNK-BP kupiti 16,7 posto udjela BP u velikoj kompaniji koja proizvodi sirovu naftu "PetroMonagas", 40 posto udjela u kompaniji "Petroperija" i 26,7 posto u firmi "Bokeron SA".

Ukupan proizvodni obim na poljima tih kompanija dostiže 25.000 barela ekvivalenta nafte dnevno i rad na njima se obavlja posredstvom zajedničkih preduzeća sa venecuelanskom državnom naftnom kompanijom PVDSA.

U Vijetnamu će TNK-BP kupiti 35 posto udjela u jednom podvodnom gasnom projektu koji uključuje polja za proizvodnju gasnog kondenzata "Lan Taj" i "Lan Do", 32,7 posto učešća u gasovodu i gasnom terminalu "Nam Con Son", kao i 33,3 posto udjela u elektrani "Pu Mi 3". Ukupan proizvodni kapacitet te imovine iznosi 30.000 barela ekvivalenta nafte dnevno.

TNK-BP će, kupovinom imovine BP u Venecueli i Vijetnamu, povećati svoje potvrđene ili vjerovatne rezerve na oko 290 miliona barela ekvivalenta nafte i ojačati stratešku ekspanziju na globalnom energetskom tržištu, izjavio je izvršni direktor TNK-BP Michail Fridman, prenose agencije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: