|

Potpisan rusko-britanski naftni sporazum

Potpisan rusko-britanski naftni sporazum
0
F
FENA
15.1.2011. u 15:10
0
komentara
0

dijeljenja
Potpisan rusko-britanski naftni sporazum Foto: Reuters
Britanska naftna kompanija British Petroleum (BP) potpisala je zajednički sporazum s ruskom firmom Rosneft o eksploataciji potencijalno ogromnih razervi nafte i plina u ruskom arktičkom regionu.
Cilj ovog "strateškog globalnog savezništva" je razmjena ekspertize u istraživanju ovog udaljenog regiona.

U okviru sporazuma, Rosneft će uzeti 5 posto dionica BP-a u zamjenu za oko 9,5 posto sopstvenih. Ovo je prvi sporazum koji je BP-a potpisao od curenja nafte u Meksičkom zaljevu - katastrofe koja je kompaniju koštala milijarde dolara.

BBC-jev poslovni urednik kaže da je za BP ovo prva dobra vijest od katastrofe u Meksičkom zaljevu, ali dodaje da je riječ o kontroverznom ugovoru, s obzirom da Britanci Rusiju ne vide kao potpuno transparentno niti stabilno društvo za poslovanje, dok će istovremeno ruska vlada uzeti 5 posto od britanske kompanije koja posjeduje strateški važne naftne rezerve širom svijeta, uključujući SAD.

Vodeći američki demokratski kongresmen u komitetu za prirodne resurse, Edward Maki, pozvao je na reviziju ovog ugovora, kako bi se utvrdilo da li ugrožava američku sigurnost.

Jedan od direktora BP-a Bob Dudley ocijenio je međutim da je riječ o povijesnom sporazumu koji ističe "naše dugoročne, strateške i sve dublje veze s najvećim proizvođačem nafte na svijetu", dodavši da će ovaj sporazum zadovoljiti potrebe potrošača, akcionara i vlada.

Organizacija za zaštitu prirodne sredine Greenpeace kritikovala je namjeru ruske i britanske kompanije da otvaraju nove bušotine na neistraženim dijelovima Arktika.

Greenpeace je optužio BP da kupuje pristup ovom ekološki krhkom regionu na mala vrata, dodajući da ova kompanija očigledno nije ništa naučila od prošlogodišnje ekološke katastrofe u Meksičkom zaljevu.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.