{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Tir karnet - iskorak za bh. prevoznike"

F
19.2.2010. u 13:31
1
0
"Tir karnet - iskorak za bh. prevoznike"
1
"Tir karnet - iskorak za bh. prevoznike"
Rudo Vidović
"Uključivanje BiH u TIR sistem predstavlja značajan iskorak za bh. prevoznike koji dosad nisu mogli ravnopravno konkurirati na prometnom tržištu", izjavio je danas ministar komunikacija i transporta BiH Rudo Vidović na svečanoj promociji početka izdavanja TIR karneta u BiH održanoj u Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTK BiH) u Sarajevu.
On je dodao da će prijevoznicima primjenom TIR karneta biti omogućene olakšane procedure prilikom prelaska graničnih prijelaza što će poboljšati uslove njihovog poslovanja i približiti ih tržištu EU.

TIR karnet je, prema riječima ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladena Zirojevića, definiran UNEC TIR Konvencijom i predstavlja međunarodno priznati carinsko-transportni dokument koji omogućava da vozila s robom u zapečaćenim tovarnim prostorima prelaze međudržavne granice (tranzitiraju) samo uz formalnu provjeru carinskog pečata i podataka unesenih u TIR karnet.

Zirojević je naglasio brojne prednosti ovog sistema kojim se pojednostavljuje procedura prometovanja, pojeftinjuje tranzitni postupak, standardizuje dokumentacija, carinskim organima olakšava rad i doprinosi suzbijanju neovlaštenog i nelagalnog prometovanja roba.

TIR sistem u Bosni i Hercegovini je u primjeni od početka ove godine, a TIR karnete izdaje TIR Odjeljenje Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine.

Predsjednik VTK BiH Mahir Hadžiahmetović govorio je o procesu uvođenja TIR karneta u BiH i koordiniranim aktivnostima učesnika u tom procesu. Naglasio je da su od početka ove godine osposobljeni da počnu sa izdavanjem tog dokumenta u skladu sa međunarodnim procedurama i standardima.

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH, kako je kazao direktor Kemal Čaušević, odgovarajuću obuku prošlo je 120 ljudi. Uvođenje TIR sistema u BiH, prema njegovim riječima, manifestovat će se posebno u skraćivanju procedure i znatnom smanjenju troškova.

Prvi TIR certifikat Hadžiahmetović je uručio Radi Miljajtović, predstavnici firme Una Plod iz Kozarske Dubice.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: