{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počinje izdavanje TIR karneta

F
17.2.2010. u 13:08
0
1
Počinje izdavanje TIR karneta
0
Počinje izdavanje TIR karneta
Vanjskotrgovinska komora BiH najavila je početak izdavanja TIR karneta u Bosni i Hercegovini, dokumenta kojim se pojednostavljuju carinske formalnosti u međunarodnom prijevozu robe.
"TIR karnet je napravljen da bi maksimalno olakšao i ubrzao međunarodno kretanje robe pod carinskim pečatom“, kazao Feni direktor Sektora za transport i komunikacije VTKBiH Zijad Sinanović.

Prednost posjedovanja TIR karneta za prijevoznike ogleda se u tome što se roba kreće preko međunarodnih granica s minimalnim ometanjima i stajanjima, a kašnjenje i troškovi transporta su smanjeni.

TIR karnet je definiran UNEC TIR Konvencijom i predstavlja međunarodno priznati carinsko-transportni dokument koji omogućava da vozila s robom u zapečaćenim tovarnim prostorima prelaze međudržavne granice (tranzitiraju) samo uz formalnu provjeru carinskog pečata i podataka unesenih u TIR karnet.

TIR sistem u Bosni i Hercegovini je u primjeni od početka ove godine, a TIR karnete izdaje TIR Odjeljenje Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine.

Sinanović je kazao da prijevoznici za dobijanje TIR karneta moraju imati vozila i kontejnere koji će zadovoljavati određene uvjete da bi mogli prevoziti robu u međunarodnom prijevozu, a trebaju dostaviti i potvrdu sa suda da se protiv njih ne vodi postupak u vezi s carinskim ili poreznim prekršajima.

Svečana promocija početka izdavanja TIR karneta u Bosni i Hercegovini bit će održana 19. februara u prostorijama VTKBiH u Sarajevu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: