The Times
0

Test stabilnosti eurozone

FENA
Foto: AFP/DDP/File
Foto: AFP/DDP/File
Gospodarska kriza u Grčkoj vrlo lako bi mogla postati i njemački problem, piše u ponedjeljak The Times dodajući da Evropska komisija ove sedmice počinje proučavanje najnovijeg plana vlasti u Atini koji bi zemlju trebalo da izvede iz finansijske krize.

Iako je primjena, kako navodi list, mašinerije iz Bruxellesa malo ublažila dramatičnost situacije, bilo bi iluzorno misliti da je problem pod kontrolom.

Plan nove grčke vlade i dalje izgleda nevjerovatno, jer se predviđa smanjenje budžetskog deficita sa sadašnjih 13 posto na tri posto, i to u roku od samo tri godine.

A to znači da bi Grčka jednim odlučnim potezom provela korjenite reforme državnoga i privatnog sektora koje sve do sada nije uspjela realizirati. Zato je vjerojatno da će zemlja ući u krizu koja će testirati stabilnost eurozone.

Najteža odluka koja će ove godine biti donesena u Evropi pala je na Angelu Merkel, jer je ona na čelu zemlje s najjačom ekonomijom, a to je – da li da Njemačka u suštini postane garant grčkog duga.

Takav potez je potreban za očuvanje stabilnosti eurozone, ali, primjećuje Times, njemačka kancelarka teško će to moći objasniti i svojim biračima.