Nevjerovatan rast
21

Tesline dionice ruše sve pred sobom: U posljednja dva dana skočile za 40 posto

DP
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Zbog načina poslovanja kompanije Tesla u idućim godinama očekuje se još veći rast.

Dionice automobilske kompanije Tesla skočile su u utorak još jednom, nastavljajući svoj izvanredan uspon koji je bio postupan u posljednjih nekoliko mjeseci. Dionice su narasle za 20,5 posto, i sada vrijede 940 dolara, zbog čega je vrijednost cijele kompanije skočila na 170 milijardi dolara, piše CNN.

U posljednja dva dana vrijednost dionica je narasla za 40 posto, a od jula prošle godine skočile su za nevjerojatnih 274 posto.

Kompanija Tesla, koja je prošle srijede objavila prvi godišnji finansijski izvještaj, nadmašila je njime očekivanja analitičara s Wall Streeta.

Dok Tesline dionice ostaju na historijskoj visini, oni nastavljaju produkciju istim agresivnim tempom, a velika potražnja u Šangaju (gdje su nedavno otvorili fabriku) ide im na ruku.

Prema pisanju Reutersa, solidne zarade u japanskom Panasonicu, koji snabdijeva Teslu baterijama, također su doprinijele rastu vrijednosti dionica.

Početkom januara Teslin automobil model 3, koji je napravljen u Šangaju, stigao je na kinesko tržište. Fabrika je sada odgodila njegovu proizvodnju zbog koronavirusa, što će se sigurno loše odraziti na razvoj kompanije u Kini.

U usponu

Toyota je sada jedini proizvođač automobila na svijetu koji vrijedi više od Tesle, koji bez obzira na to što je među 10 najvećih proizvođača automobila, čini samo 2 posto od ukupnog prihoda u automobilskoj industriji.

Očekuje se da će dionice Tesle od 2024. vrijediti 7.000 dolara, ako se u obzir uzme sposobnost kompanije smanjiti troškove i drugi čimbenici, kao što je potražnja za električnim automobilima, koja je globalno u porastu.