biznis
0

Teslić: Džombić otvorio međunarodnu konferenciju Banjalučke berze

FENA
Uz prisustvo oko 400 učesnika u Banji Vrućici u Tesliću počela je druga međunarodna konferencija Banjalučke berze "Investicioni fondovi na tržištu kapitala".

Otvarajući konferenciju ministar finansija Republike Srpske Aleksandar Džombić istaknuo je da je u posljednjih godinu dana došlo do značajnog razvoja i rezultata na tržištu kapitala RS-a, te da postoji dalja zainteresiranost za ulaganja u RS koju očekuje intenzivan investicioni ciklus.

Naglasio je da će RS početkom naredne godine početi reformu penzionog sistema, da bi Grad Banja Luka za oko 90 dana trebalo da izda prve općinske obveznice te da bi prve obveznice RS-a trebalo da budu izdate početkom naredne godine.

Džombić je podsjetio je da je već usvojen zakon o dugu i garancijama, čime su otvorene mogućnosti zaduženja općina putem obveznica, a pored grada Banje Luke i Trebinje je izrazilo interesovanje za taj vid trgovanja hartijama od vrijednosti.

Džombić je naglasio da je u prošloj godini učinjeno mnogo na usvajanju neophodne zakonske regulative koja je trebalo da poboljša funkcioniranje tržišta kapitala, a između ostalog, donesen je Zakon o investiciono-razvojnoj banci koja će značajno učestovati kao investitor na prostoru RS-a.

Sve to je, kako je naveo, urađeno zbog velikog investicionog ciklusa koji čeka RS, prvenstveno prouzrokovan privatizacijom "Telekoma", a novac dobijen tom i privatizaciojom rafinerija ulja i nafte najvećim dijelom bit će plasiran putem Investiciono-razvojne banke.

"Želimo da završimo i reformu penzionog sistema, a okvir koji će biti predložen su tri stuba: generacijski, obavezni i dobrovoljni i očekujemo da ćemo u roku od 60 dana imati kompletnu strategiju reforme penzionog sisitema, koja će biti predložena vladi i zatim Narodnoj skupštini na usvajanje", kazao je Džombić navodeći da je realna pretpostavka da RS 1. januara 2008.godine uđe u reformu penzionog sistema.

Sve ovo je, kako je istakao Džombić, dodatni argument u konstataciji da je RS dobra destinacija za investicije i ulaganja.

Direktor Banjalučke berze Milan Božić očekuje da se na tržištu kapitala u RS-u u narednom periodu pojavi još veći broj investitora, a dosta toga se očekuje od početka funkcioniranja Investiciono-razvojne banke.

Božić je kazao da je povećanje investicija vezano i za približavanje BiH evropskim integracijama.

Osnovne teme druge međunarodne konferencije Banjalučke berze su investicioni fondovi i perspektive javnih ponuda hartija od vrijednosti na berzi.

Danas je raspravljano o temi "Transformacija privatizacionih investicionih fondova" uz aktivno učešće predstavnika društava za upravljanje privatizacionim investicionim fondovima, predstavnika institucija tržišta kapitala i investitora.

Pored toga, bit će predstavljeni rezultati istraživanja Banjalučke berze i IFC-a (grupa Svjetske banke) o dostignutom nivou korporativnog upravljanja u RS-u.

Drugog dana konferencije bit će organizovana rasprava o temi "Perspektive tržišta kapitala u regiji" na kojem se očekuje učešće predstavnika institucija tržišta kapitala iz okruženja.

Osnovni cilj konferencije je da se predstavnici institucija tržišta kapitala, predstavnici preduzeća, banaka, osiguravajućih kuća i cjelokupna javnost RS-a i BiH upoznaju o aktuelnim pitanjima koja su ključna za razvoj tržišta kapitala, iskustvima na tržištu kapitala iz zemalja iz okruženja, te da se utječe na pokretanje neophodnih reformskih projekata koji su ključni za razvoj tržišta kapitala.