biznis
6

Tesla treba novac: Proizvodnja Modela 3 zahtijeva ubrizgavanje dvije milijarde eura

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Kompanija Tesla u srijedu je saopćila da će želi obezbjediti dodatnih milijardu eura kroz dionice i obveznice koje će, kao što je planirano, iskoristiti za pokretanje skore proizvodnje pristupačnog električnog automobila Model 3.

Povećanje kapitala očekuje se još od kraja prošle godine, a postalo je jasno da će se to desiti kada je prošloga mjeseca direktor Elon Musk kazao da je Tesla "pri kraju" što se tiče iskorištenosti novca.

Iako će biti učinjena dokapitalizacija od milijardu eura, pojedini analitičar sa Wall Streeta ranije su pisali da će Tesla podići više od 2,3 milijarde, što je tačno kada je u pitanju planirana potrošnja do početka proizvodnje.

Tesla je tokom svoje kratke historije u nekoliko navrata vršila podizanje kapitala zbog negatzivnog trenda, a pozitivno poslovanje zabilježeno je samo dva puta. Naravno, rukovodstvo kompanije konstantno tvrdi da Tesla još uvijek ne može profitirati.

Tesla je krajem 2016. godine na raspolaganju imala 3,15 milijardi eura koji su osigurani kroz ponudu dionica i pripajanje firme SolarCity.

Kompanija planira potrošiti između 1,8 i 2,3 milijarde eura kako bi ispoštovala obećani početak proizvodnje Modela 3 zakazan za jul 2017.