|

Telekomi predstavili 4G mrežu u Mostaru

Telekomi predstavili 4G mrežu u Mostaru
22
Klix.ba
9.4.2019. u 16:51
44
komentara
22

dijeljenja
Sva tri telekom operatera na Mostarskom sajmu predstavila su uslugu 4G mreže, koja je u našoj zemlji u fazi testiranja. Ekipa portala Klix.ba isprobala je uslugu koju nude BH Telecom i HT Eronet.
BH Telecom je jutros pustio testnu 4G mrežu na prostoru Mostarskog sajma. Mreža koja se uvodi u Bosni i Hercegovini je, u principu, 4G+ i ostvaruje teoretske brzine do 300 Mbps, dok je, recimo, u regiji dostupna obična 4G mreža s brzinama do 150 Mbps.

Vršitelj dužnosti generalnog direktora BH Telecoma Sedin Kahriman kazao je kako je dodjela dozvole za korištenje 4G mreže telekomunikacijskim operaterima u BiH jako važan događaj za telekom operatere, ali i za sve građane Bosne i Hercegovine.

Foto: R. D./Klix.ba Foto: R. D./Klix.ba


"Jučer smo dobili dozvolu za korištenje 4G mreže, a danas smo eksperimentalno pustili signal kako bi naši korisnici tu mrežu mogli i testirati, a dozvolom je definirano da komercijalno puštanje 4G+ signala kreće 8. maja", kazao je Kahriman.

Svi korisnici koji budu željeli koristiti G4+ tehnologiju morat će zamijeniti svoje SIM kartice USIM karticama.

Kako saznajemo, cijene novih paketa koje uvodi BH Telecom neće ovisiti o tome da li koristite 3G ili 4G mrežu i bit će omogućena znatno veća količina prijenosa podataka. Komercijalno korištenje očekuje se od 8. maja.


"Prije nekoliko dana krenuli smo s kampanjom kako bismo naše korisnike upoznali o potrebnim koracima koje moraju učiniti kako bi koristili 4G signal i zadovoljan sam činjenicom kako je značajan broj njih do ovog trenutka izvršio zamjenu. Do definiranog datuma komercijalizacije očekujem kako će veliki postotak naših korisnika biti spreman za korištenje svih pogodnosti kada je u pitanju ova tehnologija", kazao je Kahriman.

Istaknuo je kako će 4G+ tehnologija korisnicima omogućiti mnogo veće brzine prijenosa podataka nego što je to dosad bio slučaj.

"U pitanju je sigurno i preko deset puta veća brzina od 3G tehnologije koju smo dosad imali, ali osim USIM kartica, korisnici će također morati imati i mobilne uređaje koji podržavaju 4G tehnologiju", kazao je Kahriman.

Foto: R. D./Klix.ba Foto: R. D./Klix.ba


Naš reporter je isprobao ovu novu telekomunikacijsku mrežu. Brzine downloada koje smo uspjeli zabilježiti dostižu i sjajnih 130 Mbps, što je i značajno više od postojećih 3G mreža.

Istim testom ostvarena je brzina uploada do 40 Mbps, što je također nemjerljivo brže u odnosu na 3G mrežu. Treba napomenuti da se radi o idealnim uslovima, testiranja BH Telecomovo usluge radili smo u neposrednoj blizini bazne stanice u industrijskoj zoni Mostara.

Na štandu HT Eroneta imali smo priliku uvjeriti se u brzine i njihove 4G mreže, a ostvarene brzine bile su nešto niže, što se može opravdati daljinom bazne stanice.
Prijavi grešku


Komentari (44)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...