biznis
0

Google: Ponuda Microsofta za kupovinu Yahooa je uznemirujuća

FENA
Google je saopćio da je ponuda Microsofta od 44,6 milijardi dolara za kupovinu suparničkog Yahooa "uznemirujuća" i kako želi da regulatori urede predloženi sporazum. Na svom blogu Google je saopćio da bi vezivanje dviju kompanija nepošteno ograničilo sposobnost potrošača da imaju slobodan pristup konkurentskim e-mail i messaging uslugama.

Kompanija je saopćila da je Microsoft i ranije nastojao da "uspostavi imovinske monopole", javio je BBC. Microsoft je objavio ponudu za kupovinu Yahooa u petak, a Yahoo je saopćio da razmatra taj prijedlog.

Microsoftov zvaničnik Kevin Johnson izjavio je da bi kombinacija dviju kompanija stvorila entitet koji bi bio u stanju da se bolje natječe s Googleom. "Danas na tržištu online pretrage i reklamiranja sve više dominira jedan akter", kazao je Johnson.

Taj stav, međutim, ne podržavaju vodeći ljudi Googlea. "Microsoftova neprijateljska ponuda za kupovinu Yahooa izaziva uznemirujuća pitanja", izjavio je David Drummond, izvršni potpredsjednik Googlea za korporativni razvoj i vodeći pravni zvaničnik firme.

"Ovdje nije riječ o jednostavnoj finansijskoj transakciji, o preuzimanju jedne kompanije od druge. Ovdje je riječ o očuvanju suštinskih principa Interneta: otvorenosti i inovativnosti", izjavio je Drummond na blogu kompanije, te sugerirao kako bi Microsoft mogao pokušati preuzeti "neprimjereni utjecaj nad internetom".

"Iako Internet nagrađuje konkurentnu inovativnost, Microsoft je često nastojao da uspostavi imovinske monopole i da prevede svoju dominaciju na nova srodna tržišta", kazao je David Drummond.

U 2004., Evropska komisija je kaznila Microsoft globom od 497 miliona eura zbog zloupotrebe dominacije na tržištu, u presudi na koju se američka kompanija žalila i konačno izgubila u septembru prošle godine. Komisija je od tada pokrenula dvije istrage protiv Microsofta. Članovi Pravosudnog komiteta američkog Kongresa razmatrat će ponudu 8. februara, a u nekim izvještajima se navodi kako će Yahoo razmotriti savezništvo s Googleom kao način da zaobiđe ponudu Microsofta.

Wall Street Journal javio je u nedjelju da je izvršni direktor Googlea Eric Ssmidht nazvao svog kolegu iz Yahooa, Jerryja Yanga, da ponudi pomoć svoje kompanije u svim pokušajima da se zaobiđe Microsoft. I pored napora Googlea, analitičari tvrde da je malo vjerovatno da će se rat oko Yahooa završiti u njegovu korist uzimajući u obzir duboke džepove Microsofta.

Ponuda Microsofta, otkrivena u pismu odboru Yahooa u petak, za 62 posto je iznad zaključne cijene dionica Yahooa u četvrtak. Time Warner, News Corporation, AT&T i Comcast neke su od firmi koje su često pominjane kao perspektivni kupci Yahooa.

Sudeći, međutim, po New York Timesu, nijedna od tih kompanija nije počela s radom na svojim ponudama koje bi parirale Microsoftu.