MMF
0

Tečaj dolara je previsok

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Međunarodni monetarni fond ustvrdio je danas da je tečaj dolara na tržištima valuta previsok dok su tečajevi eura, jena i funte u skladu s temeljima.

"Realni efektivni tečajevi jena, eura i funte djeluju uglavnom usklađeno sa srednjoročnim temeljima dok je američki dolar snažniji od njih", objavio je MMF u izvještaju sastavljenom za grupu 20 najvećih razvijenih i gospodarstava u razvoju G20, prenose agencije.

Nedavne intervencije vlada na tržištima valuta dodatno su pogoršale neravnoteže, potpirivši strahovanja od "valutnog rata" kojim se nastoji zaštititi izvoz u razdoblju oporavka svjetskog gospodarstva.

"Iako su razvijena gospodarstva općenito izbjegavala intervencije na tržištima valuta, neka su nedavno intervenirala kako bi ograničila naglo jačanje svojih valuta, što je pridonijelo spomenutim napetostima", ističe se u izvještaju.

MMF je u izvještaju ponovio i da tečaj kineskog juana smatra "osjetno preniskim".

Izvještaj je pripremljen za sastanak ministara finansija i guvernera centralnih banaka članica G20 koji je 22. i 23. oktobra održan u Južnoj Koreji u okviru priprema za summit zakazan sredinom novembra.

Tečaj dolara bio je ove sedmice relativno stabilan, nakon što je oštro oslabio u razdoblju od sredine septembra do sredine oktobra slijedom očekivanja da će američka centralna banka Federal Reserve ponovno pokrenuti opsežne kupovine imovine kako bi de facto štampanjem novca podržala posustali oporavak gospodarstva.

Izvor napetosti među razvijenim i gospodarstvima u nastajanju neravnoteže su valutnih tečajeva, koje pak stvara veliki priljev kapitala u zemlje s visokim stopama rasta, pokretan željom ulagača da ostvare visoke prinose.

Ključna gospodarstva u nastajanju koja bilježe viškove u trgovinskoj bilanci, ponajprije ona u Aziji, reagirala su na taj priljev intervencijama na tržištima valuta kako bi povećala devizne rezerve i ograničila jačanje domaće valute, tumači MMF.

Te su mjere pridonijele "nastavljenim značanijim neravnotežama valutnih tečajeva u odnosu na temelje, pa je tako, naprimjer, tečaj kineskog juana i dalje osjetno prenizak", ističe ta organizacija u izvještaju.

Druga su pak gospodarstva u nastajanju, poput južnoafričkog i onih u Latinskoj Americi, dopustila osjetno jačanje tečajeva svojih valuta koji se sada čine previsokima, konstatira MMF.