Berze
0

Akcije poskupile, dolar oslabio

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Cene akcija na svjetskim efektnim berzama uvećane su u ponedjeljak, u očekivanju da Uprava federalnih rezervi SAD-a u utorak usvoji dodatne mjere za podsticanje rasta američke privrede, dok je na valutnim berzama dolar opet oslabio prema euru.

Sva tri vodeća evropska nacionalna indeksa akcija - britanski FTSE 100, njemački DAKS i francuski CAC - 40 uvećani su tokom prijepodnevne trgovine u rasponu od 0,6 do jedan posto, a blaga uzlazna korekcija cijena dionica zabilježena je i na američkom terminskom tržištu, prenosi AP.

Za učesnike na finansijskim tržištima, glavni događaj u ovoj sedmici svakako će biti sutrašnji sastanak čelnika Fed- a na kome bi trebalo da se usvoji i odluka o novom, takozvanom kvantitativnom labavljenju.

Fed bi trebalo, u okviru mjera kvantitativnog labavljenja, da poveća kupovinu državnih obveznica i tako olakša priliv novca u domaću privredu, čiji rast je u drugom kvartalu bio osjetno usporeniji nego u prvom tromjesečju.

Prošlosedmični razočaravajući podaci o privrednim kretanjima u SAD-u, a naročito loš indeks potrošačkog povjerenja, bili su u priličnoj mjeri "ignorisani" na berzama, pa je od ponedjeljka do petka vrijednost Dowu Jones i Standard i Purs indeksa na Wallstreetu uvećana oko 1,4 posto.

Rast ta dva ključna indikatora kretanja cijena dionica na Wallstreetu mogao bi da znači, prema ocjeni finansijskih eksperata u New Yorku, da investitori očekuju "još jednu rundu monetarnog labavljenja u toku narednih nekoliko mjeseci."

Tržišne glasine o mogućoj akciji Fed -a uticale su protekle sedmice djelimično i na slabljenje dolara, koji je u ponedjeljak prijepodne na indikativnoj deviznoj berzi u Londonu razmjenjivan po kursu od približno 1,31 za euro, što je najniži nivo "amerikanca" prema zajedničkoj valuti 16 članica Evropske unije u proteklih pet sedmica.

Pitanje je, međutim, kako će se euro, koji je prošle sedmice ojačao i u odnosu na jen i druge jake konkurente, "ponašati" na deviznim berzama ove sedmice, imajući u vidu ponovo aktuelizovanu situaciju oko dužničkih problema koji muče mnoge članice "eurolanda", ističu specijalisti na koje se poziva AP.

Dolar je početkom ove poslovne sedmice blago oslabio prema japanskom takmacu i na berzi u Londonu je vrijedio 85,65 jena, nakon što je prije sedmicu dana "dodirnuo" 15-godišnji minimum i razmjenjivao se za svega 82,87 "japanaca".

Banka Japana je, međutim, sredinom prošle sedmice reagovala i nakon prve tržišne intervencije te centralne banke u minulih šest godina. Dolar je do kraja protekle sedmice ojačao u odnosu na japanskog takmaca oko tri posto.

Slabljenje jena zdušno su pozdravili predstavnici Toyote i drugih vodećih japanskih proizvođača, a također ostalih velikih industrijskih kompanija koje zaradu velikim dijelom ostvaruju prodajom na američkom i drugim stranim tržištima.

Niži kurs jena je, kako ističu japanski industrijalci, neophodan da bi se njihova izvozno usmjerena preduzeća uspješnija oduprla stranoj konkurenciji i povratila pozicije koje su djelimično izgubili zbog pretjerano visoke vrijednosti jena prema dolaru, euru i drugim snažnim valutama.