biznis
0

TDR lider na duhanskom tržištu BiH, u 2012. prodano 2,6 milijardi cigareta

FENA
Sa 2,6 milijardi prodanih cigareta u 2012. godini i uz stabilan tržišni udio od 32 posto, Tvornica duhana Rovinj (TDR) je lider na duhanskom tržištu Bosne i Hercegovine. TDR je i jedan od vodećih hrvatskih uvoznika na bh. tržište, koji u proračun BiH godišnje uplaćuje više od 140 miliona eura, rekao je danas predsjednik Uprave TDR-a Davor Tomašković na redovnoj godišnjoj konferenciji za medije u Sarajevu.

Kazao je da trošarinsko opterećenje cigareta, koje je poraslo za 54 posto u dvije godine i rastuća gospodarska kriza značajno utječu na duhansko tržište i poslovanje TDR-a u BiH. U takvim uvjetima, kako kaže, dolazi do povećane potrošnje jeftinih cigareta i rezanog duhana i do dramatičnog rasta ‘crnog tržišta’. Procjene, ističe Tomašković, govore da je ilegalno tržište rezanog duhana 10 puta veće u odnosu na prethodno razdoblje.

Također, dodao je da će do 2017. porezno opterećenje na cigarete biti udvostručeno.

"Zahvaljujući prepoznatljivosti i snazi naših brendova zadržali smo lidersku poziciju i stabilan tržišni udio u BiH te nastavili uvođenje inovacija. I u 2013. nastavljamo plasiranje inovativnih proizvoda i to lansiranjem novog izdanja “ronhila”, njjačeg cigaretnog brenda u cijeloj regiji", rekao je Tomašković i kazao da se na tržištu u ovoj godini već pojavio redizajnirani "york".

Predsjednik Uprave TDR-a kaže da je ta kompanija, unatoč krizi i sve nepovoljnijim tržišnim uvjetima, i dalje jedan od vodećih proizvođača cigareta u jugoistočnoj Evropi, dodavši da svaki peti pušač u regiji konzumira proizvode TDR-a.

Kao društveno odgovorna kompanija TDR u BiH nastavlja donacijski program pokrenut u 2012. godini. Donacije od 75.000 KM ove godine će biti uručene domovima “Bjelave” u Sarajevu, “Majčino selo” iz Međugorja i Domu za mušku djecu i omladinu ometane u razvoju iz Prijedora.