biznis
51

Tajvanci u fabrici za proizvodnju iPhonea rade i po 69 sati sedmično

Klix.ba
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Udruženja koja se bore za ljudska prava optužila su kineske kompanije koje proizvode iPhone za Apple da zlostavljaju radnike, ne isplaćuju im plaće na vrijeme te ih tjeraju na prekovremeni rad.

Aktivisti su utvrdili kršenje zakona i obećanja koja je Appleu dala tajvanska fabrika Pegatron Corp. Uslovi u kineskim fabrikama koje proizvode iPhone i druge popularne proizvode Applea našli su se pod lupom nakon prigovora na različite dobavljače Applea.

Iz Applea su najavili kako će ispitati uslove koji vladaju u Pegatronu. Pod istragom su se našle i dvije fabrike u Šangaju i jedna u Suzhou, koje zapošljavaju ukupno 70.000 ljudi, piše AP. Utvrđene su različite povrede radnih prava, među kojima diskriminacija etničkih manjina i žena, prekomjerno radno vrijeme, loši zdravstveni i sigurnosni uslovi...

Inače su uslovi u kineskim fabrikama osjetljivo pitanje za strane kompanije koje proizvode obuću, elektronske uređaje...

U izvještaju koji je objavljen u ponedjeljak navedeno je kako zaposleni u Pegatronovim proizvodnim pogonima uglavnom rade između 66 i 69 sati sedmično, iako je kineski limit 49 sati. Između ostalog, čak su i trudnice prisiljavane da rade po 11 sati dnevno. Također, u Pegatronu odbijaju zaposliti ljude starije od 35 godina, kao i pripadnike određenih etničkih manjina. Iz Applea najavljuju kako će poslati revizore u ovu kompaniju, kako bi ispitali ove navode.

"Apple želi sigurne i poštene radne uslove u čitavom lancu snabdijevanja. Ako naši revizori ustanove da su radnici slabo plaćeni i slično, tražit ćemo da im Pegatron sve nadoknadi", poručili su iz Applea.