biznis
4

Apple optužen za utaju poreza

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Tehnološki gigant Apple koristi sumnjivu mrežu offshore kompanija za utaju poreza u vrijednosti od nekoliko milijardi dolara, saopštila je komisija američkog Senata.

Ova mreža sastoji se od tri filijale sa sjedištem u Irskoj, koje nigdje nisu prijavljene kao poreski obveznici. Izvor iz komisije rekao je da su ove kompanije "izmišljene i nevidljive".

Članovi komisije smatraju da Apple, zahvaljujući ovoj šemi, plaća veoma mali porez na profit koji ostvaruje u inostrantsvu, piše Guardian.

Direktor Applea Tim Cook odgovorit će tokom dana na ove optužbe na saslušanju pred stalnom istražnom komisijom Senata SAD. Kompanija je odlučno odbacila optužbe uoči ovog sastanka.

Jedna od Appleovih filijala u Irskoj prijavila je prihod od 74 milijarde dolara u periodu od četiri godine, a nije platila skoro nikakav porez. U 2011. godini ova filijala imala je prihod od 22 milijarde dolara, a platila je samo 10 miliona dolara poreza po stopi od 0,05 posto, piše list.

"Apple je tražio 'sveti gral' za izbjegavanje plaćanja poreza. Stvorio je kompanije u inostranstvu u kojima drži desetine milijardi dolara, a tvrdi da one nisu ničiji poreski obveznici. Želimo da ukažemo na tu šemu i Appleovu taktiku za utaju poreza da bi američke radničke porodice koje plaćaju poreze znale da zbog ovih rupa u zakonu njihov poreski teret postaje sve veći i da zato raste federalni deficit", izjavio je senator iz redova demokrata Carl Levin.

Njegov kolega - republikanac John McCain rekao je da su članovi komisije bili bijesni kada su saznali da Apple ponekad plaća porez po stopi manjoj od jedan posto i da "nikada nisu vidjeli tako nešto".

Levin je rekao da će se posljedice osjetiti širom Evrope kada se sazna da Irska ne primjenjuje sopstveni poreski zakon i da sa Applom ima dogovor o poreskoj stopi od dva posto, umjesto 12 posto, koliki je porez u ovoj zemlji.

Apple je demantovao optužbe i podsjetio da je ova kompanija kreirala 600.000 radnih mjesta u SAD i platila šest milijardi dolara poreza američkom Ministarstvu finansija u 2012. godini. Direktor kompanije rekao je da Apple u Irskoj zapošljava samo 4.000 ljudi.