biznis
0

Tadić: Akvizicija Žita je najveća akvizicija Podravke u historiji

FENA
Nakon završenog procesa preuzimanja slovenskog Žita, Grupa Podravka se svrstava u sam vrh prehrambene industrije na tržištu regije s ukupnim prihodom na godišnjem nivou od oko 600 miliona eura.

"Akvizicija Žita je najveća akvizicija Podravke u historiji i samim tim izuzetno značajan izazov i poslovni potez za Podravka grupu u cijelosti", izjavio je u Ljubljani stariji potpredsjednik Podravka grupe za regiju Adria Milan Tadić predstavljajući novinarima iz BiH njihovu najveću akviziciju.

Naveo je da je Podravka dosad preuzela 97 posto, a uskoro će i ostalih 3 posto, te da kupovinom Žita značajnije ulazi na slovensko tržište, a Žito dobija kroz distributivne kanale Podravke pristup tržištima regije. Tadić je kazao da Žito i Podravka imaju komplementaran program.

Prošla godina je, po njegovim riječima, za cijelu grupu Podravka bila jako dobra, posebno za prehrambeni sektor. Podravka danas ima podružnice i predstavništva u 23 zemlje, te vlastitu distributivnu mrežu u deset zemalja i proizvodnju u četiri države. Podravkini proizvodi se prodaju na više od 40 tržišta u svijetu, a grupa zapošljava 6.700 radnika.

Podravka osim predstavništva u BiH ima i farmaceutsku kompaniju “Farmavita”.

Predsjednik Uprave Žita Janez Bojc je rekao da ovo prehrambeno preduzeće ostvaruje 115 milona eura prihoda godišnje, zatim da ima 1.147 zaposlenih i 16 proizvodnih pogona u Sloveniji. Firma proizvodi pekarske i konditorske proizvode, čajeve, začine, tjesteninu i rižu.