{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svjetski eksperti iz oblasti gasne privrede dolaze u Sarajevo

F
31.1.2012. u 14:37
0
0
Svjetski eksperti iz oblasti gasne privrede dolaze u Sarajevo
0
Svjetski eksperti iz oblasti gasne privrede dolaze u Sarajevo
Foto: Ilustracija
Oko 200 eksperata iz oblasti gasne privrede iz dvadesetak zemalja iz cijelog svijeta okupit će se u Sarajevu od 8. do 10. februara na 5. međunarodnoj konferenciji o gasu.
Konferenciju pod nazivom "Prirodni gas u svjetlu novih intencija na energetskom tržištu" organizirat će sarajevski Istraživačko-razvojni centar za gasnu tehniku (IGT) pod pokroviteljstvom Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH i Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS-a, uz podršku Međunarodne gasne unije (IGU).

Govoreći na konferenciji za novinare održanoj u Sarajevu, na kojoj je najavljena ova konferencija, direktor IGT-a Hajrudin Ibrahimović je kazao da je ova institucija od svog osnivanja radila na promociji međunarodne saradnje i već peti put je Sarajevo domaćin susreta međunarodnih eksperata iz oblasti gasne privrede.

Predsjednik Organizacionog odbora Konferencije Džemal Peljto najavio je da će biti predstavljeno 60 referata u okviru sedam sesija koje su tematski koncipirane. Planiran je i okrugli sto za koji je definirana posebna tema na kojoj se očekuje učešće predstavnika regulatornih agencija i državnih institucija da bi razgovarali o temi regulacije i regulatornih tijela u oblasti gasne privrede.

Ove konferencije se održavaju svake treće godine, a za svaku konferenciju se pokušava koncipirati program tako da odgovara aktualnim potrebama i pitanjima gasne privrede.

Peljto navodi da se u gasnoj privredi već decenijama ponavljaju kao najznačajnija pitanja kako osigurati dovoljne količine gasa za stanovništvo i privredu, kako osigurati pouzdano snabdijevanje gasom, kako odgovoriti na neumitni rast cijene prirodnog gasa, kao i drugih energenata, te kako osigurati pouzdanost ljudi, materijalnih dobara i okoline.

- Imali smo u vidu sva ova pitanja u definiranju i sesija i referata, te smo se na njih pokušali fokusirati iz raznih uglova, kazao je on, dodajući da će među izlagačima referata biti i predstavnici sedam međunarodnih institucija.

Peljto očekuje da će ovaj "dosta kompetentan skup stručnjaka" dati dopirnos ne samo BiH nego cijelom regionu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: