|

Erdal Trhulj: Neupitan razvoj gasnog sektora

Erdal Trhulj: Neupitan razvoj gasnog sektora
0
S
SRNA
27.2.2012. u 12:17
1
komentara
0

dijeljenja
Erdal Trhulj: Neupitan razvoj gasnog sektora Erdal Trhulj
Razvoj gasnog sektora u BiH je neupitan, a uloga prirodnog gasa u energetskom sektoru biće sve značajnija, rečeno je na Petoj međunarodnoj gasnoj konferenciji jugoistočne Evrope pod nazivom "Prirodni gas u svjetlu novih investicija na energetskom tržištu", koja je danas počela u Sarajevu.
Otvarajući konferenciju, ministar energije, rudarstva i industrije Federacije BiH Erdal Trhulj istakao da bi veća upotreba gasa, za koju u BiH postoje uslovi, pružila alternativu ekološki čistijeg goriva za potrebe stanovništva.

"Sa aspekta podsticanja razvoja privrede, prvenstveno malih i srednjih industrijskih i poljoprivrednih pogona, gas je najbolji energetski izvor", rekao je Trhulj.

On smatra da je osnovni preduslov za što veću upotrebu ovog energenta proširenje postojeće mreže prirodnog gasa, izgradnja novih transportnih pravaca i povezivanje sa mrežama prirodnog gasa zemalja u okruženju.

"Razvoj gasnog sektora u osnovi će najviše zavisiti od zbivanja u regionu, a s tim u vezi i adekvatnom pozicioniranju i učešću BiH u ovom procesu. Konkretno, planirana izgradnja `Južnoevropskog gasnog prstena` odrediće budućnost ne samo gasnog segmenta, već i cijelog energetskog sektora BiH", dodao je Trhulj.

Trhulj je istakao da BiH ima šansu da zbog svog povoljnog geografskog položaja postane dio regionalne i evropske gasne mreže.

Pomoćnik ministra industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Jasna Lukić izrazila je očekivanje da će konferencija u značajnoj mjeri doprinijeti razvoju gasnog sektora BiH i zemalja u reginu.

Hajrudin Ibrahimović, direktor Istraživačko-razvojnog centra za gasnu tehniku, organizatora konferencije, izjavio je novinarima da je ključno pitanje zemalja u razvoju i siromašnih zemalja koje nemaju svojih izvora gasa kako da za istu količinu novca zadovolje povećanu potražnju za ovim energentom.

"Naš izlaz je ondje gdje još nismo krenuli od nule, a to je ušteda energije, odnosno pokretanje projekta energetske efikasnosti, posebno se oslanjajući na evropske fondove koji bi trebalo da budu pristupačni i BiH", rekao je Ibrahimović.

On smatra da je BiH otišla daleko u donošenju regulative u oblasti gasa u skladu sa evropskim standardima.

"Preuzeto je više od 100 pravila i propisa iz oblasti gasa", istakao je Ibrahimović.

Na konferenciji, koja će trajati do 29. februara, biće riječi o rastu uloge prirodnog gasa na energetskom tržištu jugoistočne Evrope primjenom novih tehnologija i u sinergiji sa obnovljivim izvorima energije, a u uslovima smanjenja uloge nuklearki u Evropu i svijetu, kao i o štednji zbog očekivanog rasta cijena energenata.

Konferenciji će prisustvovati najznačajniji predstavnici gasne privrede i eminentni stručnjaci u ovoj oblasti iz cijelog svijeta.

Programom je obuhvaćeno 59 stručnih referata koji će biti prezentovani tokom sedam tematskih sesija - Stanje i perspektive gasnog sektora u EU i svijetu; Razvoj gasnih sistema u zemljama regiona i njihovo povezivanje; Nove tehnologije za korištenje prirodnog gasa - primjena s obnovljivim izvorima energije; Tehnička pravila, standardi i edukacije u gasnom sektoru; Uloga prirodnog gasa u energetskoj efikasnosti; Kogeneracijska postrojenja na prirodni gas - uticaj i značaj za tržište toplotne i električne energije i Primjena IC tehnologija u gasnom sektoru.

U okviru Konferencije planirano je i održavanje okruglog stola o temi "Uticaj regulacije tržišta prirodnog gasa na status gasne privrede u regionu" na kojem će učesnici moći da direktnije razmijene informacije i ideje.

Pokrovitelji konferencije su Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske, Ministarstvo energije, rudarstva i industrije Federacije BiH, uz podršku Međunarodne gasne unije.

Domaćin konferencije je Kanton Sarajevo, a suorganizatori Njemačko stručno udruženje za gas i vodu, Udruženje za gas u BiH, "Srbijagas", "Ugetam" (Turska), "Plinakro" (Hrvatska) i "Ingas" (Makedonija).

Konferenciju prati i prigodna izložba kompanija iz regiona.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...